HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Ljekari u HNK stupaju u generalni štrajk

Ilustracija

M. Sm.

31.1.2018

Sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) prekinuo je komunikaciju s Kantonalnom vladom i pokrenuo generalni štrajk koji će početi 12. februara.

Potvrdio nam je to dopredsjednik Sindikata dr. Elvedin Habibija, kazavši da je odluka o tome jednoglasno donesena sinoć na Skupštini Sindikata, a sve zbog dopisa iz Vlade HNK, odnosno, resornog ministra dr. Gorana Opsenice, kojim im se onemogućava da imaju svoj kolektivni ugovor, kakav već imaju ljekari u drugim kantonima.

Više informacija bit će poznato kasnije, budući da će danas, kako je to ranije najavljeno iz Vlade HNK, biti održan sastanak kojem će prisustvovati predstavnici Skupštine, Ministarstva finansija i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, osnivača zdravstvenih ustanova-Grada Mostara i općina u HNK, menadžmenti zdravstvenih ustanova, kao i predstavnici saosnivača - Vlade FBiH, te Vlada Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona i njihovih zavoda zdravstvenog osiguranja, kako bi zauzeli stav o sindikalnim zahtjevima i dogovorili sastav pregovaračkog tima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.