HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Hoće li most Avenija - Sutina biti nazvan "Studentski most"

Most Avenija - Sutina: Novo ime nakon izbora

Piše: M. Sm.

5.2.2018

Inicijativa koju su pokrenuli mladi Mostarci ujedinjeni kroz predstavnike Vijeća mladih grada Mostara, Studentskog zbora Sveučilišta i Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“, o tome da novoizgrađeni most na dionici Avenija - Sutina dobije ime ''Studentski most'', morat će čekati izbore u gradu na Neretvi, odnosno Gradsko vijeće Mostara.

To je obznanio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je, pak, podržao inicijativu mladih, pojasnivši im da je imenovanje mostova, kao i ulica, pod ingerencijom Gradskog vijeća, koji Mostar već godinama nema.

Inače, ideja da prvi poslijeratni novi most izgrađen u Mostaru dobije ime po studentima, kojih u Mostaru na dvije visokoškolske ustanove ima oko 20.000, došla je do izražaja s obzirom na činjenicu da most povezuje Kampus Univerziteta s Avenijom, kojom se ravno dođe do Sveučilišta u Mostaru.

Međutim, iako je ova ideja mladih Mostaraca, uglavnom, naišla na pozitivne reakcije javnosti, ima i onih koji se protive tome, kao što su to jučer iznijeli iz HSP-a. U toj stranci smatraju da bi se most Avenija - Sutina, koji će uskoro biti pušten u promet, trebao zvati po Blažu Kraljeviću, zapovjedniku HOS-a.

Iz HSP-a su naveli da je više razloga za to, a prije svega što je riječ o čovjeku koji je „dao život za poboljšanje bošnjačko-hrvatskih odnosa i koji je bio protiv rata Bošnjaka i Hrvata, odnosno jedinica Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te zbog toga izgubio život uz svoje saborce u Kruševu nadomak Mostara“.

S druge strane, u HSP-u su istakli da prijedlog da se most zove „Studenski most“ smatraju neumjesnim.

- Mislimo da je svakome jasno da je riječ o nekim novim ili, bolje rečeno, starim ideologijama o tome kako su mladi, bratstvo i jedinstvo, zločinačkim stazama revolucije, stvar daleke komunističke prošlosti - naveli su iz HSP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.