MOSTAR Na dva sata

Radnici hotela "Ero" isključili struju ministarstvima u njihovoj bivšoj zgradi

Fena
20.03.2018 13:30

Radnici hotela "Ero" isključili su u utorak struju Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, čiji su mostarski uredi smješteni u zgradi hotela, koji je s radom prestao krajem prošle godine.

- Struju smo isključili jutros oko 9.30 sati i uključili smo je nakon dva sata. To smo uradili kako bismo upozorili na lošu situaciju u kojoj se nalazimo. S istim akcijama nastavit ćemo i u narednim danima - kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Sindikata zaposlenika hotela "Ero" Mira Mandić.

U izjavi za Fenu portparol Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Josip Tomičić kazao je kako je bez električne energije bio dio ureda, pa je u tom razdoblju uposlenicima Ministarstva bio onemogućen rad.

Sindikat traži rješavanje statusa za 62 radnika hotela "Ero", kojima doprinosi nisu uplaćivani u posljednje četiri godine, zbog čega ne mogu ostvariti pravo na mirovini niti otići na zavod za zapošljavanje.

Sindikalisti od federalnih vlasti traže da se uključe u rješavanje njihovog statusa, no federalni premijer Fadil Novalić izjavio je dan ranije u Mostaru kako su radnici hotela 'Ero' problem Mostara i HNK te kako se rješenje mora naći na tom nivou.

- Vlada Federacije BiH nikada ni finansijski ni bilo kako drugačije nije rješavala problem nižih nivoa vlasti pa ne može ni ovaj. Federalna vlada ne može taj problem rješavati niti zakonski niti za to ima predviđena finansijska sredstva - izjavio je Novalić.

Inače, Vlada HNK u junu 2017. godine donijela je odluku o kupnji zgrade mostarskog hotela "Ero'' u koju bi se trebale smjestiti sve kantonalne institucije, no do danas kupoprodajni ugovor nije potpisan.

Radnici "Ere" nadaju se kako bi se u sklopu te prodaje mogao riješiti i njihov status.

Tagovi

Hotel Ero
NA VRH