MOSTAR

Skokove sa Starog mosta pratit će hiljade gostiju iz svih krajeva svijeta

Mostar i jučer bio krcat turistima

Autor:M. HODŽIĆ

29.7.2018

Mostar će danas, na dan održavanja tradicionalnih 452. visinskih skokova s najljepše skakaonice na svijetu, UNESCO-ovog dragulja Starog mosta, biti centar svijeta. Sudeći prema jučerašnjoj slici iz Starog grada, koji je bio krcat turistima i kojim se u pojedinim momentima zbog ogromne gužve nije moglo proći, skokove će pratiti hiljade posjetilaca.  

 Ogromna tradicija 

Organizatori ističu da će svi koji znaju šta znače mostarski skokovi i kolika su atrakcija biti danas popodne na platou ispod Starog mosta, mjestu gdje se Radobolja ulijeva u Neretvu, gdje će bodriti svoje favorite.

Iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pozvali su sve građane BiH i šire da budu dio ove atrakcije i ponesu najljepše uspomene iz grada na Neretvi.

- Definitivno, ovo je ne samo u Mostaru i Hercegovini nego i cijeloj BiH jedna od najznačajnijih manifestacija, s ogromnom tradicijom, koju iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista. Očekujemo predivno vrijeme u Mostaru i veliki broj skakača i stoga pozivamo sve da dođu u Mostar - kazao je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK.

Sve spremno za skokove sa Starog mosta

 Turnir u tavli

Organizatori iz Kluba skakača u vodu „Mostari“ jučer su privodili kraju pripreme, zaprimali prijave hrabrih mladića iz cijelog regiona koji se žele otisnuti sa Starog mosta i boriti za trofej, a u međuvremenu u ljetnoj bašti Doma armije, u sklopu ove sportsko-turističke manifestacije, održan je i tradicionalni turnir u tavli „Enver Selmanović Enći“, koji je okupio brojne ljubitelje ove drevne igre.

 Listo napada 12. titulu, Balić drži rekord 

Mostarska lasta, omiljeni mostarski skakač Lorens Listo 11 puta se uspio izboriti za šampionski trofej u kategoriji skokova na glavu a danas napada 12. uzastopnu titulu.

Rekord sa 13 pobjeda drži živuća legenda Emir Balić, koji s legendom skokova na noge Mirsadom Dedom Pašićem čini stručni žiri u kojem su i umjetnik Alica Jakirović te dugogodišnji skakači Semir Drocić i Semir Kazazić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.