MOSTAR

Razmjenom i prodajom udžbenika može se mnogo uštedjeti

S jedne od prijašnjih razmjena udžbenika

Piše: A. COKIĆ

16.8.2018

Opremanje školaraca za novu školsku godinu svake godine brine roditelje jer udžbenici i pribor dosta koštaju. Zbog ovih problema je mostarsko Udruženje roditelja „Naša djeca 2014.“ pokrenulo akciju razmjene i prodaje polovnih udžbenika.

Podrška djece

- I djeca su jednako kao i roditelji zainteresirana za ovakav vid nabavke udžbenika budući da kupovina novih kod većine porodica predstavlja pravi finansijski udar na kućne budžete. Iz tog razloga se djeca rado odazivaju učestvovanju u nabavki polovnih udžbenika, a roditelji ih bezuvjetno u tome podržavaju – kazala nam je portparol Udruženja Mirjana Laganin.

Laganin je, također, istakla da se razmjena obavlja brže jer je proces dinamičniji za razliku od kupovine novih udžbenika, kada smo često prisiljeni dugo čekati u redovima ispred knjižara. Pri svemu tome djeca se uče cijeniti novac iznalazeći načine kako ga štedjeti.



Laganin: Veliko interesiranje

Cijene polovnih udžbenika su znatno niže od onih koje se nude u knjižarama za nabavku novih.

- Najniža cijena udžbenika koji se može nabaviti na ovaj način iznosi 2 KM, a prodajnu cijenu utvrđuju djeca u zavisnosti od očuvanosti udžbenika – rekla je Mirjana i dodala da u akciji razmjene udžbenika djeca razvijaju vještine i usvajaju nova znanja.

Amela Hrnjić, majka učenice četvrtog razreda, kaže nam da svaka nova školska godina nosi i dozu stresa, kako zbog objavljivanja spiska odobrenih knjiga tako i kupovine.

- Ukoliko je moguće nabaviti, uglavnom se odlučujem za polovne knjige, dok vježbanke moramo kupiti nove – kaže Hrnjić.

Besplatno izlažu

Djeca i roditelji na štandovima mogu besplatno izlagati, prodavati, mijenjati ili kupovati udžbenike 21. avgusta 2018. u SPC Rondo Mostar u vremenu od 9 do 18 sati.

Pomoć za porodice

Udruženje roditelja „Naša djeca 2014.“ je posebno ponosno na svoju akciju 4+ koju već nekoliko godina organiziraju s namjerom osiguranja pomoći porodicama s više školske djece.

- Uz nesebičnu pomoć naših donatora prikupljamo finansijska sredstva za koja kupujemo udžbenike i školski pribor kako bismo opremili po jedno dijete u porodicama koje broje četvero i više školaraca – navodi Laganin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.