MOSTAR

Predstavljena knjiga "Svjedoci zla" Akifa Agića i Faruka Vele

U osnovi, kazao je Vele, to je jedna antiratna knjiga koja iz perspektive rata govori o strašnom zlu koje se nam se dogodilo

S večerašnje promocije knjige

M. Sm.

25.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U prepunom Centru za kulturu Mostar večeras je promovirana knjiga „Svjedoci zla“ Akifa Agića i Faruka Vele.

Riječ je o knjizi, koja na 480 stranica, hronološkim slijedom, od nalogodavaca do izvršilaca, prate otvorenu agresiju vojske Republike Hrvatske (HV) i zločine Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) počinjene tokom rata na prostoru takozvane Republike Herceg-Bosne, što je u konačnici rezultiralo drugostepenom presudom na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju "Prlić i ostali". Upravo je ta presuda publikovana u ovoj knjizi, što je, uopće, po prvi put učinjeno u jednom djelu.

U osnovi, kazao je Vele, to je jedna antiratna knjiga koja iz perspektive rata govori o strašnom zlu koje se nam se dogodilo.

- Ova knjiga je jedan otpor procesu dehumanizacije žrtava te žrtvu stavlja u fokus. Ova knjiga nam je iz tih razloga potrebna da bi s epogledali oči u oči, da bi otvorili procese dijaloga i da bi rekli ne zlu koje uvijek vreba- kazao je Vele.

U knjizi je na poseban način obrađeno poglavlje o zločinu koji se dogodio nad 13 pripadnika Komande Četvrtog korpusa u zgradi „ Vranica“ u Mostaru.

- Poseban aspekt te priče je potraga za pravdom njihovih majki, očeva, supruga, djece. Nevjerovatno je da 25 godina nakon tog zločina ti ljudi nisu dobili adekvatnu satisfakciju, nisu dobili pravdu i to je porazno i za pravosuđe Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i cijele BiH. Zločinci i dalje hodaju slobodno, ponovo se šalju strašne poruke u kojima se projekti u čije su ime nastajali ti zločini, zapravo, oživljavaju i glorificiraju-istaknuo je Vele.

„Svjedoci zla“ je podnaslovljena kao „Živa knjiga“, što ne samo da ima simboliku, kako je to rekao Agić, već, zapravo, to i jeste bit naslova.

- Ova knjiga je namijenjena mlađima, da ne zaborave ovo zlo koje je bilo. Namijenjena je svima koji dolaze, i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima s našeg govornog područja.Jer, rat kojeg je prouzrokovao i vodio zločinac Franjo Tuđman se mogao izbjeći –kazao je Agić.

Uz njih, na promociji su govorili Azra Penava, predstavnica porodica stradalih pripadnika Armije RBiH iz Komande Četvrtog korpusa u zgradi „Vranica“, bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić,inače, jedan od recezenata, a moderirao je Hasan Eminović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.