PRAZNIK

Brojne delegacije na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru

Posjetu ove lokacije osiguravale su jake policijske snage

S obilježavanja. M. Sm.

M.Sm.

25.11.2018

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti borcima stradalim u Drugom svjetskom ratu danas je na Partizanskom groblju u Mostaru započelo obilježavanje Dana državnosti BiH.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago iznio je mišljenje o tome da se danas, više nego ikad, treba vratiti na odluke ZAVNOBiH-a.


- Te odluke su temelj za daljnju izgradnju BiH, koja bi trebala u narednom periodu postati ravnopravna članica modernih zemalja, odnosno Evropske unije. Jer, bez obzira na to šta ko predstavlja, mislim da BiH, i uz niz problema koje ima, politika i onih koji osporavaju državnost BiH, odnosno ne smatraju BiH svojom državom, polako ide ka Evropskoj uniji. Što prije neki ljudi shvate da je svima cilj da građani BiH bolje žive, prije ćemo postići rezultate u toj oblasti - poručio je Špago.

Predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić potcrtao je da su ideju ZAVNOBiH-a u posljednjih 25 godina sačuvali oni koji su od aktuelne vlasti protjerani, koji su omalovažavani, marginalizirani i kojih, naveo je, nema nigdje.

- ZAVNOBiH i njegove tekovine treba živjeti 365 dana jer ono što je u Mrkonjić-Gradu i Sanskom Mostu doneseno je izuzetno tačno i dobro. Ali, ako to ne znamo kapitalizirati i napraviti svjetskim dokumentom i time biti ponosni, onda nam je džaba što ćemo 25. doći, čestitati jedni drugima, položiti cvijeće i pričati o Danu državnosti, a ne pričati o suštinskoj ideji ZAVNOBiH-a - rekao je Đulić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić naveo je da zasjedanje ZAVNOBiH-a treba cijeniti, prije svega, kao jednu izuzetnu viziju.

Inače, posjetu Partizanskom groblju osiguravale su jake policijske snage.

Obilježavanje Dana državnosti BiH je nastavljeno na mostarskim Šehitlucima, a potom u Narodnom pozorištu Mostar, gdje će biti održana svečana akademija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.