NACIONALNI SPOMENICI

Čapljinski Stari most bit će obnovljen

Most u Klepcima vjerovatno je najstariji u BiH, a izgrađen je 40 godina prije Starog mosta u Mostaru. Želimo od daljnjeg propadanja sačuvati ovaj most, kaže Vidić

Most u Klepcima: Izgrađen 1517. godine

Piše: M. SMAJKIĆ

23.2.2019

Nakon više od pola stoljeća, koliko je prošlo od posljednjih restauratorsko-konzervatorskih radova, ovih dana će započeti obnova čapljinskog Starog mosta u Klepcima, vjerovatno najstarijeg mosta u BiH. 

Riješiti problem

Iako je 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH, zbog zapuštenosti i nemara ova građevina je poznata tek dijelu bh. javnosti u odnosu na planetarno poznati Stari most u Mostaru.

Čapljinski Stari most, tačnije, njegov luk, svojom elegancijom neodoljivo podsjeća na onaj u Mostaru. Zanimljivo je da je most u Klepcima izgrađen 40 godina prije mostarskog Starog mosta, 1517. godine.

2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH

Da je ozvaničen početak projekta hitnih konzervatorsko- restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima potvrdio nam je jučer Smiljan Vidić, čapljinski načelnik, koji nam je kazao da su u više navrata pokušali riješiti problem restauracije ovog mosta.

Budući da je, kako je podsjetio, riječ o nacionalnom spomeniku BiH, njima su kao općini, ruke bile prilično svezane. Tako su odlučili ovaj projekt prijaviti na konkurs Federalnog ministarstva kulture i sporta, za što su dobili podršku, i ovih dana će pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH otpočeti prva faza radova koja će koštati 50.000 KM.

Prateći sadržaji

- Još ne znamo koliko će u konačnici projekt koštati, ali, definitivno, želimo od daljnjeg propadanja sačuvati ovaj most. Uvjereni smo da će na kraju projekta ova lijepa građevina poboljšati i našu turističku ponudu, jer paralelno ćemo raditi uređenje obala Bregave uz šetnicu, klupe i ostale prateće sadržaje - istakao je Vidić.

Carigradski drum 

Most u Klepcima dvije obale Neretve povezuje od 16. stoljeća, kada ga je izgradio hercegovački sandžak-beg Mustafa. Pripadao je staroj stambolskoj džadi, odnosno carigradskom drumu, i imao je izuzetan strateško-ekonomski značaj jer je povezivao Carigrad s Bečom i Venecijom. Jedno je od najznačajnijih djela osmanske arhitekture u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.