NAJPOSJEĆENIJA DESTINACIJA

Ususret glavnoj turističkoj sezoni: Posjetili smo Međugorje

Od kuća do samog mjesta ukazanja vodi strma staza klasičnog hercegovačkog krša

Piše: Ž.Miličević

31.3.2019

Međugorje - Avaz
Međugorje - Avaz
Međugorje - Avaz
Međugorje - Avaz
Međugorje - Avaz
+13

Iako 1. april tradicionalno označava početak glavne turističke sezone u Međugorju, vjerovatno, najposjećenijem odredištu u BiH kada je riječ o vjerskom turizmu tokom cijele godine, ovo malo mjesto trenutno je izuzetno posjećeno. 

Mjesto prvih Gospinih ukazanja, prema svjedočenju šestero mladih od 1981. godine, nalazi se nekoliko stotina metara iznad bijakovićkog zaseoka Podbrdo i koje se danas naziva Brdo ukazanja.   

Otada to mjesto je postalo nezaobilazno milionima vjernika iako do njega vodi vrlo težak i teško pristupačan teren.

Naša ekipa se s jednom grupom vjernika uputila na to mjesto gdje je na 20. godišnjicu postavljen veliki Gospin kip od bijelog mramora, kao dar korejskih hodočasnika.

Od kuća do samog mjesta ukazanja vodi strma staza klasičnog hercegovačkog krša. Polusatni uspon do mjesta ukazanja nije toliko fizički zahtjevan koliko je relativno vrlo opasan. Samo jedan pogrešan korak koji će uzrokovati pad na oštar hercegovački kamen može donijeti ozbiljne i teške ozljede. 

Stoga, ne čude vrlo česte intervencije pripadnika Gorske službe spašavanja (GSS) u BiH na ovom području, a koji su do sada, o čemu smo pisali, spasili živote brojnih hodočasnika.

Na putu do Brda ukazanja sreli smo mnoge hodočasnike koji su se za nakanu popeli i bosi po oštrom hercegovačkom kamenu.

Nakon skoro polusatnog hoda dočekao nas jedan veliki plato na kojem dominira veliki Gospin kip, što je bio znak da smo stigli na odredište. Plato je bio ispunjen stotinama vjernika koji su se s krunicama u ruci molili na desetinama različitih jezika.

Nakon kraćeg zadržavanja, vraćamo se ponovo istim putem koji je sada mnogo opasniji nego kada smo se penjali. Jer, po kamenu koji je na mnogim mjestima postao gladak pod milionima pređenih ljudskih nogu, lako se okliznuti.

Uglavnom, starije osobe su prisiljene na češći odmor, a mi smo nakon dvadesetak minuta stigli na polaznu tačku ispod Brda ukazanja, na kojem je već bio parkiran veliki broj autobusa s novim hodočasnicima.

Prema podacima Turističke zajednice HNK, Međugorje godišnje posjeti skoro milion turista iz svih dijelova svijeta i svrstava se u najposjećeniju destinaciju u BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.