KONJIC

Po svoje zdravlje dolaze i pacijenti iz Jablanice

Prosjek starosti pacijenata veoma nizak i iznosi oko 52 godine

Dr. Indira Španja s pacijentom Eminom Nikšićem. Avaz

S. DŽAJIĆ

6.7.2019

Centar za hemodijalizu pri Općoj bolnici Konjic osnovan je 2010. godine na zadovoljstvo dijaliznih pacijenata, jer su prije toga morali svaki drugi dan putovati u Mostar. To je bilo veoma naporno i iscrpljujuće, posebno u zimskim i ljetnim mjesecima.

Veliko olakšanje

- Nakon otvaranja Centra prije devet godina pacijenti su dobili veliko olakšanje i poboljšanje kvaliteta njihovog života, jer dijalizu mogu obavljati u Konjicu. Trenutno imamo 15 stalnih pacijenata s područja općina Konjic i Jablanica, a od iduće sedmice očekujemo do pet novih pacijenata koji dolaze iz inozemstva i tokom ljeta borave u Konjicu - kaže dr. Indira Španja, specijalista interne medicine i voditelj Centra za hemodijalizu.

Naglašava da je prosjek starosti pacijenata veoma nizak i iznosi oko 52 godine, jer se, kako u svijetu tako i kod nas, bilježi porast broja pacijenata koji su ovisni o dijalizi, a uzroci zatajenja bubrega su različiti. Uskoro će se ovdje liječiti još jedan bubrežni bolesnik.

Sedam aparata

- Centar raspolaže sa sedam aparata za dijalizu, a s obzirom na to da su imaju više od 15.000 sati rada, potrebno je uraditi servisiranje. U Evropskoj uniji se takvi aparati odmah zamjenjuju, međutim, mi nismo u mogućnosti nabavljati nove, tako da mi radimo periodično servisiranje aparata – naglašava dr. Španja.

No, i to zahtijeva značajna novčana sredstva, koja je prošle sedmice osigurao Konjičanin Luka Rajić, uspješni poduzetnik iz Švicarske, koji je donirao 20.000 maraka za servisiranje aparata.

- Zahvalno je i osoblje i pacijenti na ovoj donaciji. On je naš veliki donator od prvog dana osnivanja Centra - naglasila je dr. Španja.

Zadovoljni pacijenti

Jedan od pacijenata je i Emin Nikšić(73) iz sela Zukići.

- Ovo je sedma godina kako idem na dijalizu i mnogo mi znači što imamo Centar za hemodijalizu u Konjicu - kazao je Nikšić.

Mejra Mujala (72) prije dvije godine je počela dolaziti na dijalizu.

- Nekad podnesem dobro dijalizu, nekad lošije, ali dobro je. Hvala Bogu pa imamo Centar i ljubazno osoblje i doktoricu koji brinu o nama - kazala je Mujala.

Donirano 270.000 KM

Rajić je od 2010. godine do danas donirao ukupno 270.000 maraka za Centar za hemodijalizu. Sredstva su iskorištena za nabavku potrebne opreme, rashladnih uređaja, a najnovija za servisiranje aparata.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.