KONJIC Već 36 godina prenosi znanje i životne vrijednosti

Trešnjo: Ljubav prema djeci najvažnija je u učiteljskom poslu

Uzeir uči učenike petog razreda

S. Dž.
04.10.2019 21:48

Uzeir Trešnjo sa svojim učenicima u razredu

Foto: S. Džajić

Učitelj Uzeir Trešnjo svoj je radni vijek u prosvjeti počeo davne 1983. godine. Radio je, kaže, prvo u područnim školama, a onda je prije deset godina prešao u centralnu Drugu osnovnu školu Konjic.

- Već 36 godina radim kao učitelj i prva radna iskustva stekao sam u područnim školama, radeći u mnogim selima na području konjičke općine. Djecu volim više nego odrasle, jer djeca su istina i veliko mi je zadovoljstvo prenijeti znanje na njih - iskren je učitelj Uzeir.

Izveo je, dodaje, mnoge generacije učenika, a posebno ga raduje činjenica da su mnogi od njih nastavili školovanje i postali uspješni u svojim profesijama. Govoreći o nekadašnjim vremenima i o tome koliko se cijenilo zvanje učitelja, Uzeir kaže da je bilo mnogo više poštovanja nego danas, kada se manje vrednuje njihov rad.

Danas znanju i životnim vrijednostima Uzeir uči učenike petog razreda i, kako kaže, za posao učitelja najvažnije je voljeti djecu.

- Budućim mladim učiteljima bih poručio da je za ovaj posao najvažnija ljubav prema djeci i spremnost da svoje znanje nesebično prenosite na buduće generacije - kazao je Uzeir.

Komentari

NA VRH