JUBILEJI

U Mostaru održana svečana akademija, dodijeljene i rektorove nagrade

Osnovan kao četvrti univerzitet u BiH te 18. u bivšoj državi

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

12.2.2020

Mostar: Sa svečanosti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U mostarskom Centru za kulturu danas je održana svečana akademija u povodu 43. godišnjice osnivanja i djelovanja Univerziteta "Džemal Bijedić".

Brojnim gostima i visokim zvanicama, među kojima su bili i rektori skoro svih javnih univerziteta u BiH, obratio se prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta "Džemal Bijedić".

Podsjetivši na to da je osnovan kao četvrti univerzitet u BiH te 18. u bivšoj državi, rektor Zlomušica naglasio je da je Univerzitet "Džemal Bijedić" danas stabilan, javni univerzitet, akreditiran i reakreditiran, sa značajnom međunarodnom saradnjom.

- Institucija smo koja ima potpisane sporazume o razmjeni studenata i nastavnika sa 32 univerziteta u zemljama Evropske unije u sklopu "Erasmus plus programa" te sa 12 visokoškolskih ustanova iz Republike Turske, a učestvujemo i u 11 projekata finansiranih od Evropske unije. Mi smo otvoren Univerzitet i nastojat ćemo da tako i ostane, Univerzitet koji se sve više uključuje u poslovno okruženje i postiže EU standarde u obrazovanju – naveo je, između ostalog, rektor u svom obraćanju.

U ime rektora javnih univerziteta u BiH, na svečanosti se obratila prof. dr. Dženana Gačo, a među govornicima su bili i akademik Miloš Trifković, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH), visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) i predsjedvajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos razvoju ove visokoškolske ustanove te rektorove nagrade najboljim studentima.

Najbolji studenti su: Esmeralda Šuta, Irna Peco, Amina Zaklan, Nikolina Mučibabić, Selma Hajrić i Nefa Elezović. Rektorove nagrade su dobili i Arman Ossi Loka, Amar Handžo, Amina Baljić, Belmana Gerin, Haris Kaplan, Adna Marić, Enis Rahić, Zlata Begić i Aldina Leto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.