MOSTAR Prijeratni kompleks „Buna“ otišao u historiju

Na mjestu starog niče moderni hotel

Investitori porodica Rafaela Gagre

Piše: M. Smajkić

Započela gradnja još jednog hotelskog zdanja

Foto: M. Smajkić


Dok se čeka na konačnu izgradnju nekadašnjih simbola najvećeg grada na Neretvi, hotela „Ruža“ i „Neretva“, ovih dana otpočela je izgradnja još jednog hotelskog zdanja, i to u prigradskom naselju Buna, južno od Mostara.

Riječ je o hotelu „Buna“, koji će biti sagrađen na mjestu prijeratnog istoimenog hotelskog kompleksa smještenog uz samu rijeku Bunu.

Lijepe uspomene

Tako su investitori, porodica Rafaela Gagre, nakon skoro dvije decenije koliko je proteklo od privatizacije ovog hotela smještenog uz rijeku Bunu, po kojoj je i dobio ime, otpočeli realizaciju ovog projekta.

  • Ostao samo podrum

    Ostao samo podrum

    Foto: M. Smajkić


Nažalost, zgrada nekadašnjeg hotela za koji starije generacije vežu lijepe uspomene, a koja je bila u prilično devastiranom stanju, nije mogla opstati i rušenje je bilo jedina opcija.

- Nakon analiza i konsultacija s arhitektima i statičarima odlučili smo se na rušenje starog kompleksa. Praktično, jedino upotrebljiv ostao je podrum ispod zgrade sagrađen za vrijeme Austro-Ugarske, koji ćemo iskoristiti za vinski podrum i konobu zatvorenog tipa. Rušenje objekta je završeno i sada slijede građevinski radovi koji bi, prema planu, trebali biti završeni do Nove godine - kazao nam je Gagro.

Četiri apartmana

Kako nam je objasnila Mia Gagro, direktorica budućeg hotela, planirani su 26 soba, četiri apartmana, konferencijska dvorana, restoran i kafe-slastičarnica, a od popratnih sadržaja za sada je predviđena samo sauna.

- Izgradnja je zamišljena kao spoj tradicionalnog i modernog, i, naravno, naglasak je na kamenu. I ponuda restorana bit će klasična hercegovačka s mediteranskom hranom. Vjerujemo da ćemo izgradnjom hotela doprinijeti poboljšanju turističke ponude u Mostaru i Hercegovini - kazala je Gagro.

  • Staro kolo izvučeno iz rijeke

    Staro kolo izvučeno iz rijeke

    Foto: M. Smajkić


Zub vremena nije izdržalo nijedno od čuvenih vodeničkih kola na rijeci Buni, uz sami hotel. Kako nam je rekao Gagro, staro kolo izvučeno iz je rijeke, ali će biti sagrađeno novo. Jer, bez kola, kako je naglasio, cijela priča neće imati smisla. Također, potrudit će se da sačuvaju svako stablo uz hotel, među kojima ima i stoljetnih.  

Otvorenje naredne godine

Novi hotel zajedno s baštom prostirat će se na ukupno 6.000 kvadratnih metara, a svečano otvorenje planirano je za april naredne godine. Cijela parcela na kojoj je uz nekadašnji hotel bio i autokamp obuhvata površinu od 16.000 kvadratnih metara i na jednom dijelu će biti sagrađen veliki parking.

Više o temi

MOSTAR
„O nježnosti“ Ines Pašić
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na