NAREDBA U skladu s preporukama Federalnog ministarstva zdravstva

Krizni štab zabranio posjetu bolnicama i ustanovama socijalne zaštite u HNK

Preporučuje se, također, da se ne održavaju javni skupovi, odnosno organizirana okupljanja građana

Fena

Zabranjene posjete

Foto: Avaz


Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) donio je naredbu kojom se zabranjuje posjeta bolnicama i ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području HNK.

Naredba je donesena s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane koronavirusom u skladu s naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. 

Preporučuje se, također, da se ne održavaju javni skupovi, odnosno organizirana okupljanja građana na za to prikladnom prostoru u skladu s propisima o javnom okupljanju, saopćeno je na službenoj internetskoj stranici Vlade HNK.

  • Obustaviti redovne specijalističko-konsultativne preglede

    Obustaviti redovne specijalističko-konsultativne preglede

    Foto: Avaz


Osobama starije životne dobi preporučuje se izbjegavanje bespotrebnog kretanja, korištenje javnog prijevoza te da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice ako im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Ako je osobi te dobi potreban recept ili ljekarski savjet, preporuča se najprije kontaktirati ljekara telefonski. 

Zdravstvenim ustanovama na području ovog kantona naloženo je da obustave redovne specijalističko-konsultativne preglede, a neophodni specijalističko-konsultativni pregledi bit će obavljani po procjeni specijalista, stoji u saopćenju.

NA VRH

Podijeli članak na