POČITELJ BEZ TURISTA

Prizor ne pamte ni najstariji stanovnici: Pusti sokaci, prazne ljetne bašte

U gradu bogate kulturno-historijske prošlosti sadašnjost sumorna, a budućnost neizvjesna

Piše: M. Z. / Avaz.ba

Suvenire niko ne prodaje

Foto: M. Zukanović


Pusti počiteljski sokaci, zatvorene suvenirnice i prazne ljetne bašte ugostiteljskih objekata.

Sve ovo krasi Počitelj tokom aktuelne ljetne sezone, a ovakav prizor ne pamte ni najstariji stanovnici grada smještenog na jugu Hercegovine.

Slamka spasa

Vlasnici ugostiteljskih objekata smještenih u  jezgri grada složni su da je u gradu bogate kulturno-historijske prošlosti sadašnjost sumorna, a budućnost neizvjesna.

Slamku spasa vide u odredbi "Korona zakona" kojom bi vlada HNK prema najavama trebala subvencionirati strateške gospodarske grane čime se pojavljuje mogućnost njihovog oporavka.

  • Prazne ljetne bašte

    Prazne ljetne bašte

    Foto: M. Zukanović


U Počitelju tokom ovog ljeta možete susresti tek nekoliko lokalnih prodavača voća i povrća, a  jedna od njih kaže da svjesno preuzimaju rizik te da je za njih "trud vjerovatno uzalud“.

  • Rijetki prodaju voće

    Rijetki prodaju voće

    Foto: M. Zukanović


- Počitelj je u protekla četiri mjeseca posjetilo oko stotinjak ljudi.

Ljudi u Počitelj dolaze većinom iz unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, ali zbog straha od zaraze virusom COVID-19 oni se ne zadržavaju dugo u Počitelju i s toga ne doprinose razvoju privrede – kaže Dragan Bradvica, voditelj Ureda Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona na području Čapljine i Stoca.

Nada u bolje

Ipak, nadu da ovaj zaštićeni nacionalni spomenik, koji se nalazi na UNESCO-voj listi, i očekuje bolja budućnost usprkos koronavirusu ostavljaju turisti iz Sombora koji su kazali da su u Počitelj došli zahvaljujući preporuci svojih prijatelja.

BiH
Počitelj - muzej na otvorenom

Više o temi

BH TELECOM – ZA BH TURIZAM
Počitelj - muzej na otvorenom
NA VRH

Komentari