POČITELJ BEZ TURISTA

Prizor ne pamte ni najstariji stanovnici: Pusti sokaci, prazne ljetne bašte

U gradu bogate kulturno-historijske prošlosti sadašnjost sumorna, a budućnost neizvjesna

Suvenire niko ne prodaje. M. Zukanović

Piše: M. Z. / Avaz.ba

5.8.2020

Pusti počiteljski sokaci, zatvorene suvenirnice i prazne ljetne bašte ugostiteljskih objekata.

Sve ovo krasi Počitelj tokom aktuelne ljetne sezone, a ovakav prizor ne pamte ni najstariji stanovnici grada smještenog na jugu Hercegovine.

Slamka spasa

Vlasnici ugostiteljskih objekata smještenih u  jezgri grada složni su da je u gradu bogate kulturno-historijske prošlosti sadašnjost sumorna, a budućnost neizvjesna.

Slamku spasa vide u odredbi "Korona zakona" kojom bi vlada HNK prema najavama trebala subvencionirati strateške gospodarske grane čime se pojavljuje mogućnost njihovog oporavka.

Prazne ljetne bašte. M. Zukanović

U Počitelju tokom ovog ljeta možete susresti tek nekoliko lokalnih prodavača voća i povrća, a  jedna od njih kaže da svjesno preuzimaju rizik te da je za njih "trud vjerovatno uzalud“.

Rijetki prodaju voće. M. Zukanović

- Počitelj je u protekla četiri mjeseca posjetilo oko stotinjak ljudi.

Ljudi u Počitelj dolaze većinom iz unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, ali zbog straha od zaraze virusom COVID-19 oni se ne zadržavaju dugo u Počitelju i s toga ne doprinose razvoju privrede – kaže Dragan Bradvica, voditelj Ureda Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona na području Čapljine i Stoca.

Nada u bolje

Ipak, nadu da ovaj zaštićeni nacionalni spomenik, koji se nalazi na UNESCO-voj listi, i očekuje bolja budućnost usprkos koronavirusu ostavljaju turisti iz Sombora koji su kazali da su u Počitelj došli zahvaljujući preporuci svojih prijatelja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.