ALMIR KARKELJA IZ KONJICA

Osvojio 78 vrhova iznad 2.000 metara za 23 dana

Kao najzahtjevnije bih izdvojio Ovču na Prenju, Peštibrdo na Čvrsnici i Lica na Volujku, kaže Karkelja

Karkelja se pridružio grupi od dvadesetak bh. planinara koji su savladali zahtjevne kote. Avaz

Piše: S. Džajić / Avaz.ba

8.9.2020

Konjičanin Almir Karkelja se ovih dana upisao na listu osvajača planinskih vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine u Bosni i Hercegovini. Tako je postao treći Konjičanin koji je uspješno savladao „Challenge 2000+“, pridruživši se grupi od dvadesetak planinara u BiH koji su uspjeli da ispenju svih 78 vrhova i kota na 12 planina.

Kratak period

- Sve vrhove sam osvojio u roku od tri mjeseca, što je veoma kratak period, tako da je bilo izuzetno zahtjevno. Počeo sam u vrijeme pandemije, jer sam imao više slobodnog vremena za odlazak u planinu, tako da se rodila želja da pokušam osvojiti sve vrhove iznad 2.000 metara nadmorske visine. Mogu reći da je to bila dobra strana korone - kaže Karkelja.

Pandemiju iskoristio za odlazak u planinu. Avaz

Za osvajanje svih 78 vrhova trebalo je prijeći oko 400 kilometara, za što su mu bila potrebna 23 dana penjanja. Izgubio je, kaže, oko 67.000 kalorija i to dovoljno govori o težini planinskih tura.

- Kao najzahtjevnije vrhove bih izdvojio Ovču na Prenju, Peštibrdo na Čvrsnici i Lica na Volujku. Morate fizički i psihički biti pripremljeni, kondiciono spremni, jer je penjanje veoma iscrpljujuće. No, kada se ispenjete i pogledate oko sebe, sav umor i napor se zaborave - dodaje Karkelja.


Prenj najljepši

Ističe da sve planine plijene svojom ljepotom, ali ipak Prenj izdvaja kao najljepšu u našoj zemlji.

- Prenj ima 11 vrhova, od kojih su meni najljepši Ovča, Lupoglav i Erać. Na nekim vrhovima sam bio i više puta i sigurno ću ponovo pohoditi neke od njih - ističe Karkelja.

Planinski izazov

Prije Almira Karkelje planinski izazov osvajanja 78 vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine uspješno su završila još dvojica Konjičana, i to Emil Bakoš i Seid Macić. Bakoš je to učinio čak dva puta, a posljednji je bio sa sinom Danisom, koji je postao drugi maloljetnik u BiH koji je okončao „Challenge 2000“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.