KANTON 10

Livno dobiva još jedan vrtić

Predratnu zgradu muzeja umjesto specijalne policije koristiće mališani

Ale Kamber

10.6.2016

Uprkos činjenici da je djece sve manje u Livnu zbog smanjenog nataliteta i sve intenzivnijeg iseljavanja, lokalne vlasti su optimistične. Naime, započeti su radovi na preuređenju predratne zgrade muzeja, kojeg je od rata koristila specijalna policija, a koja će nakon rekonstrukcije biti četvrti vrtić u gradu. Zgrada je na desnoj obali Bistrice, preko puta još uvijek devastiranih zgrada nekadašnjeg Komiteta i ribnjaka, te u blizini mosta po kojem je i dobio ime „Sunčani most Livno“.

U toku su radovi na izmjeni krova, postavljanju fasade i izgradnji kanalizacione mreže, nakokn čega će uslijediti radovi na unutrašnjosti objekta. Planirano je da vrtić, koji će biti inkluzivnog karaktera, bude u funkciji već od jeseni. Novi vrtić će se od postojeća tri razlikovati po tome što će u njemu  boraviti i djeca s posebnim potrebama, a predviđeno je  da jedan određeni broj djece koja su iz porodica slabijeg imovnog stanja budu oslobođena plaćanja boravka u vrtiću. Planirano je formiranje dviju  grupa 20 djece uzrasta od 3-6 godina.

Načelnik općine Luka  Čelan kaže da u ovom projektu imaju i partnere: „Naši partneri  u rekonstrukciji zgrade su UNDP i Vlada LK. U opremanje vanjskog dijela vrtića  i igrališta uključit će se UNICEF, a u funkcioniranju vrtića partner  će biti austrijska nevladina organizacija Diakoniewerk. Ono što treba svakako naglasiti jest to da će se otvaranjem ovog vrtića u Livnu otvoriti i nekoliko novih radnih mjesta“, kazao je Čelan, dodajući da će zahvaljujući otvaranju ovakve ustanove, jedinstvene na području šire regije, s obzirom na to da će u njoj boraviti djeca s poteškoćama u razvoju s djecom koja ih nemaju, doprinijeti  boljoj socijalizaciji jednih i drugih. Službeno otvorenje vrtića planirano je početkom nove školske godine.

Vrijednost projekta rekonstrukcije i adaptacije zgrade za vrtić  je 180.000 KM od čega općina Livno sudjeluje sa 60.000, a UNDP sa 120.000 KM. Ugovor o međusobnom obavezama u realizaciji projekta potpisali su 5.decembra 2015.godine predsjednik Vlade LK, Draško Dalić, načelnik općine Luka Čelan i Dino Kabiljagić u ime UNDP-a. Projekt se provodi u sklopu UNDP-vih projekata „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Livanjskom kantonu”.

Inače, u Livnu već više godina postoje tri dječja vrtića od kojih je jedan u sklopu objekta časnih sestara, jedan privatni, te jedan gradski(Pčelice) uz kojeg je dograđen zaseban objekt donatorskim sredstvima i koji je bio prvenstveno namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju, ali zbog određenih tehničkih problema nije ni stavljan u funkciju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.