PROBLEMI

Mještani Brda na Kupresu traktorima idu na posao i voze djecu u školu

Mešan krenuo na posao traktorom

A. KAMBER

21.3.2018

Otapanje snijega i kiše koje padaju posljednjih dana na kupreškoj visoravni velike probleme su stvorili povratnicima u sela Ravno, Vukovsko i Brda, koja se nalaze u RS. Voda je uništila ionako loše puteve prema ovim selima, a to je naročito izraženo na makadamskom odvojku prema selu Brda, koji se na lokaciji Poganac odvaja od ceste Livno - Kupres.

- Put je užasan, prepun lokvi i blatnih kaljuža pa automobilima ne možemo do grada. Obraćali smo se pismeno načelniku općine Kupres Milanu Raštegorcu za pomoć, da nađe način kako nasuti oko dva kilometra puta do naselja. Konkretno ja, zbog neprohodnosti puta, na posao u pilanu idem traktorom.

Također, traktorom vozimo djecu koja odavde trebaju do škole. Većina nas se bavi stočarstvom i kooperanti smo kupreške „Mljekare“, čiji kamion ne može do nas, a nemamo dovoljno laktofriza, pa i mlijeko propada... - kazao je mještanin Brda Ibrahim Mešan.



Put je pun lokvi i blatnih kaljuža pa je vožnja automobilom nemoguća

Dodaje da su u nekoliko navrata sami nasipali put, ali da je to nedovoljno pa su i dalje odsječeni od svijeta, premda su od grada udaljeni svega nekoliko kilometara.

Načelnik Raštegorac ističe da je tačno da su im se mještani obraćali za pomoć, ali da nemaju novca za nasipanje puta.

- Naša praksa je da puteve nasipamo u 5. i 6. mjesecu, a ne tokom zime i proljeća, kad voda odnosi nasuti pijesak. Sve i da naspemo put, odnijet će ga voda, a meni se pare ne puštaju niz vodu, sve da ih i imamo. Neka čekaju, sami popravljaju, ili neka traže pomoć od FBiH - kazao je Raštegorac.

 Pomoć „Merhameta“

Jedina institucija koja je koliko-toliko pomogla odsječenim kupreškim povratnicima je kupreški „Merhamet“, čiji je čelnik Safet Pilić uputio pakete pomoći. On je kazao da su na Brdima, uz četiri-pet bošnjačkih povratničkih domaćinstava, i farme nekih kupreških Hrvata, koji su, također, komunikacijski odsječeni te da je sličan problem i u Ravnom i Vukovskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.