USPJESI

U Tomislavgradu prvi put urađena transfuzija krvi za pse: Vlasnik se nada da će Doli preživjeti

Oštrodlakog ptičara Dolija, starog 15 mjeseci, prije nekoliko dana ugrizao zaraženi krpelj, zbog čega je Doli dobio smrtonosnu bolest zvanu babezioza-piroplazmoza

Tomislavcity

A. K.

7.11.2018

U Veterinarskoj stanici u Tomislavgradu prvi put je urađena transfuzija krvi za pse. 

Razlog je što je psa, njemačkog oštrodlakog ptičara Dolija, starog 15 mjeseci, prije nekoliko dana ugrizao zaraženi krpelj, zbog čega je Doli dobio smrtonosnu bolest zvanu babezioza-piroplazmoza. 

Pas je vlasništvo međunarodnog kinološkog sudije Zdravka Pranjića Brižankića, koji je mnogo zabrinut za sudbinu svoga ljubimca te je učinio sve da bi ga spasio.




Obratio se Veterinarskoj stanici u Tomislavgradu i Doli je primio antibiotike i infuzije, ali bolest je bila uznapredovala te je napala i bubrege. Jedina nada bila je transfuzija krvi psa donora za Dolija, ali Veterinarska stanica u Tomislavgradu za to nema opremu, pa ni transfuzijske vrećice. Pokušalo se direktnom transfuzijom, ali nije bilo efekta jer se krv zgrušavala.

Da stigne obećana vrećica iz Sarajeva, bilo je predugo čekati, pa su im u pomoć priskočili iz DZ Tomislavgrad i dali odgovarajuću vrećicu, tako da je veterinarka obavila transfuziju, što je prvi put otkad je 1952. godine osnovana Veterinarska stanica u Tomislavgradu.

– Ne znam kakav će konačni ishod biti, psi u ovim slučajevima uglavnom ugibaju. Ipak, nadam se najboljem, jer Doli ne bih dao za nov auto – kazao je za lokalni Tomislavcity vlasnik psa, zahvaljujući svima koji su mu pomogli, a posebno veterinarki Azri iz Šujice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.