REPUBLIKA SRPSKA

Ivan Popović, novi v.d. direktora zvorničke bolnice, želi pomiriti zaraćene strane

Avaz.ba

27.11.2017

Vlada RS razriješila je Jovana Okuku sa funkcije vršioca dužnosti direktora JZU Bolnica Zvornik, a na njegovo mjesto je postavljen Ivan Popović, do sada zaposlen u Filijali Fonda zdravstvenog osiguranja u Zvorniku.

Ova odluka uslijedila je nakon što u proteklom periodu od imenovanja na mjesto v.d. direktora Bolnice Jovan Okuka nije pokazao sposobnosti da se može nositi s tom pozicijom, koji bi do okončanja postupka javne konkurencije rukovodio zdravstvenom ustanovom na način da se održava kontinuiran rad i nesmetano pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. 

Iz resornog ministarstva dalje navode da novi vršilac dužnosti ni na koji način nije bio dio prethodnih dešavanja niti sukobljenih strana, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS od njega očekuje da uspostavi redovno funkcioniranje ustanove u najboljem interesu pacijenata.

- Nećemo tolerisati eventualne opstrukcije rada ove zdravstvene ustanove, urušavanje ugleda bolnice, a naročito ne ugrožavanje prava pacijenata zbog ličnih interesa pojedinaca - navode iz Ministarstva.

Popović je kazao da će dati sve od sebe kako bi odmah pomirio zavađene strane u bolnici.

Podsjećanja radi, ljekari su ranije štrajkovali zbog smjene tadašnjeg direktora Milorada Drljevića i bili su protiv imenovanja Okuke, pa su čak dolazili i na sastanak sa predsjednikom RS u Banjaluku.

- Ovo imenovanje mi je velika čast, ali sam i svjestan da će to biti veliki posao. Pokušat ću da pomirim dvije zaraćene strane, na kraju krajeva niko u sukobu nije mislio na pacijente - rekao je Popović za "Nezavisne".

Grupa doktora "Nezavisnim" je kazala da je iznanađena imenovanjem Popovića.

- Mi smo imali tri kandidata i dogovor sa nadležnima je bio da jedan od njih trojice bude izabran, među njima nije bio Popović. Tako da vam sada ne mogu puno reći, izabran je neko za koga nismo ni sanjali da bi mogao biti varijanta uopšte. U svakom slučaju ćemo da se sastanemo i donesemo odluku kao i do sada što smo - kazao je doktor Zoran Komljenović, jedan od predvodnika protesta.

Smijenjeni Okuka kazao je kako poštuje odluku Vlade kakva god ona bila.

- Nemam neki poseban komentar. Moje mišljenje je da sam ja sigurno bio dobro rješenje za mjesto direktora jer sam bio načelnik Hirurgije 18 i po godina, najstariji i najiskusniji sam doktor u bolnici. Ja sam od doktora samo tražio da se vrate na posao, da radimo normalno i ništa više. Bolnica očigledno ne funkcionira kako treba, pogotovo Hirurgija. Međutim, nije nam ovo trebalo. Izgubili smo dosta na kredibilitetu. U svakom slučaju, ja sam legalista, tako ovu odluku poštujem kao i onu kad su me imenovali - kazao je Okuka za "Nezavisne". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.