REPUBLIKA SRPSKA

U RS propao pokušaj dogovora pozicije i opozicije

Avaz.ba

11.12.2017

Komisija za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u Republici Srpskoj više ne postoji, bar što se tiče opozicije, izjavila je danas Aleksandra Pandurević, predstavnica SDS-a u ovoj komisiji.

- Na prvoj sjednici komisije smo drugoj strani rekli da očekujemo dogovor do sutrašnjeg dana. Druga strana ne želi da razgovara. Komisije više nema - izjavila je Pandurević.

Ona je sa kolegama iz Saveza za promjene, Pericom Bundalom koji predstavlja PDP i Vojislavom Gligićem, koji je imanovan u komisiju kao predstavnik NDP-a održala konferenciju za novinare u Narodnoj skupštini RS, javljaju agencije.

Istakli su da se komisija nije sastala 14 dana, da su predstavnici stranaka koje čine opoziciju u Narodnoj skupštini RS svoj prijedlog sporazuma dostavili, ali da predstavnici vladajuće koalicije nisu predložili ništa.

Besmisleno je dalje čekati očito je da s druge strane ne postoji volja. Savez za promjene je prepoznao probleme i ponudili smo drugoj strani da zajedno riješimo probleme - rekla je Pandurević. 

Bundalo je istakao da je očigledno da stranke vladajuće koalicije ne žele sporazum nego žele "anarhiju i haos u Narodnoj skupštini RS".

Ponovi se krši ne samo Poslovnik i Zakon o budžetskom sistemo nego i Ustav RS - kazao je Bundalo. 

Najavili su da će poslanici opozicije razmotriti na koji način će učestvovati u posebnoj sjednici skupštine zakazanoj za sutra, a da je njihov ključni zahtjev da se poštuje poslovnik i da se ključni dokumenti kao što je prijedlog budžeta RS i program ekonomskih reformi RS koji bi trebalo da budu razmatrani sutra po hitnom postupku vrate u redovnu proceduru.

Vojislav Gligić kaže da nije bio optimista kada je u pitanju rad kmisije, ali da i sada misli da je bilo potrebno pokušati napraviti sporazum. 

- Mislim da je komisija završila sa radom, besmisleno je nastavljati na ovaj način i u ovom sazivu - rekao je Gligić i dodao da se dogovor treba postići između predsjednika Narodne skupštine RS i lidera parlamentarnih stranaka u RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.