REPUBLIKA SRPSKA

Samir Osmanbašić polako ispunjava svoje snove: Imanje u Janji pored Drine pretvorio u mali zoološki vrt

( G. Bobić). U pčelarstvu savladava osnovne vještine

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

30.1.2018

Svoje porodično imanje na obalama Drine u Janji Samir Osmanbašić (51), povratnik iz Švicarske, pretvorio je u mali zoološki vrt. Na imanju već ima formirana jata pernatih životinja, gusaka, pataka, kokoši, ukrasne golubove, paunove, fazane, rasne lovačke pse. 

Postao tehnolog

- Na imanju imam tri vrste pataka, dvije vrste gusaka, paunove, ukrasne fazane. Već sada, s ovim modernim boksovima, sve to dobiva obrise malog zoološkog vrta. Od malih nogu privlači me priroda, prostranstvo. Ono što nisam mogao ostvariti u mladosti, u godinama dječaštva, sada pokušavam izgraditi ovdje pored Drine – kaže Osmanbašić.

Kaže da sada, praktično, ispunjava neke mladalačke, dječije snove.

- Nakon što sam završio Ugostiteljsku školu u Janji, u Austriji sam se doškolovao i postao tehnolog u papirnoj industriji. Usavršavao sam se i u Njemačkoj i to je trajalo skoro tri godine. Nakon toga sam dugi niz godina radio u Švicarskoj – kaže Osmanbašić.


Na svom imanju ima i pčelinjak od četrdesetak pčelinjih društava.

- U pčelarstvu savladavam osnovne vještine. Problem predstavlja plasman meda, jer je tržište preplavljeno uvoznim medom sumnjivog kvaliteta. Ne želim da idem od prodavnice do prodavnice i da nudim med iz svog pčelinjaka. Teško je u Bosni prodati veću količinu meda. Problem predstavlja i nedostatak izvoznih licenci – naglašava Osmanbašić.

Ističe da je u njegovom pčelinjaku više meda bilo u prošloj nego u 2016. godini.

U Janji postoji dvadesetak aktivnih mlađih pčelara, koji sarađuju, razmjenjuju savjete i iskustva, učeći, praktično, jedni od drugih, ali i od starijih.

Penzionerski dani 

Osmanbašić sa ponosom ističe da su njegova djeca u međuvremenu formirala svoje porodice i ostala da žive i rade u Švicarskoj. On je odlučio da penzionerske dane, zajedno sa suprugom, provede u rodnom zavičaju.

Ima ukrasne golubove te paunove

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.