REPUBLIKA SRPSKA

Dodik pozvao Hrvatsku da prizna "genocid počinjen nad Srbima u Drugom svjetskom ratu"

Srna

4.2.2018

Predsjednik RS Milorad Dodik pozvao je Hrvatsku da prizna "genocid koji je počinjen nad Srbima u Drugom svjetskom ratu".

Prilikom odavanja počasti srpskim žrtvama kod Spomen-kosturnice u Drakuliću, gdje je prisustvovao parastosu srpskim žrtvama ustaškog pokolja u ovom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, Dodik je kazao kako je "projekat NDH tog vremena bio da se pobiju Srbi i oni su to revnosno radili".

- I to je nešto što je nepodnošljivo, da je to zaboravljeno ili nije dovoljno osuđeno - rekao je Dodik.

Istakao je da je Drakulić samo jedno od mjesta na kojima su ubijani Srbi i dodao da su za te zločine, pored NDH, krive i komunističke vlasti zbog svog odnosa prema zločinima NDH.

Naveo je da je RS stabilna i mirna i da može osigurati miran san svim građanima.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, kazao je da je 20. stoljeće bilo stoljeće stradanja Srba i da Drakulić svjedoči kakvih su razmjera to bili zločini.

Za deset sati pobiti 2.300 ljudi to znači svake 20. sekunde ubijati ne pištoljem i metkom nego sjekirom i krampom i maljem i kamom. Ne smijemo zaboraviti, ali praštati kao hrišćani moramo - rekao je Govedarica.

Dodao je da se srpski narod mora okrenuti budućnosti i prosperitetu, i da zaštiti svakog čovjeka u RS tako što će mu biti osigurana egzistencija i nada u dostojanstven život.

Osim Dodika i Govedarice, pomenu su prisustvovali i premijerka RS Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović i delegacija Narodne skupštine RS, predvođena potpredsjednikom parlamenta Nenadom Stevandićem, u kojoj su poslanici Dragoljub Davidović, Branislav Borenović i Nedeljko Milaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.