Za zaštitu od poplava u RS-u 55 milona eura kredita EIB-a

Fena
15.02.2018 16:35

Kreditom Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 55 miliona eura finansira se projekt „Hitne pomoći i zaštite od poplava u Republici Srpskoj“.

Ukupna vrijednost do sada ugovorenih radova je 39,1 milion eura, a o napretku u realizaciji projekta danas je s predstavnicima EIB-a razgovarao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a Stevo Mirjanić.

Osim ugovorenih radova, u toku je evaluacija ponuda za projekt „Rehabilitacija kanalske mreže u Bijeljini“ i raspisan je tender za projekt „Sanacija savskog nasipa u Gradišci“, a vrijednost ova dva projekta je oko 10 miliona eura, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Također, spremni su i projekti „Sanacije savskog nasipa u Srpcu“ i „Regulacija rijeke Miloševice i Gomjenice“, tako da bi sa ovim projektima vrijednost ugovorenih radova bila oko 54 miliona eura. Ocijenjeno je da se realizacija svih projekata odvija dosta dobro.

Posebno je bilo riječi o projektu „Rehabilitacija crpnih stanica“, gdje je izabrani izvođač uveden u posao u martu prošle godine, a rok za izvođenje radova je dvije godine. Obostrano je ocijenjeno da postoje određena kašnjenja u realizaciji ovog projekta od izvođača radova, zbog čega su dogovoreni pravci u kojim će se dalje odvijati aktivnosti na njegovoj realizaciji.

NA VRH