STATISTIKA Građani pozvani da se suzdrže od nasilničkog ponašanja

U RS 35 napada na policajce, silu upotrijebili u 5.426 slučajeva

Fena
12.06.2018 09:14

Muškarac inicijala S. J. uhapšen je jučer u Zvorniku zbog napada na policajca. Zvorničanin S. J. fizički je napao policajce, koji su intervenirali nakon što je uputio prijetnje jednoj ženi.

Jedan policajac je zadobio tjelesne povrede, nakon čega mu je ukazana ljekarska pomoć u bolnici Zvornik.

Iz Policijske uprave Zvornik su osudili svaki vid nasilničkog ponašanja i napada na policijske službenike i pozvali građane da se suzdrže od ovakvog ili sličnog ponašanja.

U RS je u prošloj godini evidentirano 35 napada na policijske službenike (za pet manje nego u 2016. godini), koje je počinila 41 osoba. U ovim napadima pet policijskih službenika je teže povrijeđeno, a 25 lakše.

Razlozi i povodi napada na policijske službenike su u sedam slučajeva bili prilikom uspostavljanja javnog reda i mira, šest prilikom kontrole i reguliranja saobraćaja, sedam tokom hapšenja, dva za vrijeme legitimiranja...

Najčešće mjesto napada na policijske službenike su bili trgovi i ulice (u 60 posto slučajeva), a prema starosnoj strukturi, najbrojniji napadači su osobe starosti više od 30 godina (53,7 posto), podaci su iz izvještaja o radu MUP-a RS u 2017.

Zbog napada je uhapšeno 35 osoba i nad njima su upotrijebljena sredstva sile, protiv 34 napadača nadležnim tužilaštvima su podneseni izvještaji, a protiv tri je izdat prekršajni nalog.

Pripadnici policije su u 2017. godini u 5.426 slučajeva upotrebili silu (u 2016. godini sila upotrebljena u 8.909 slučajeva), prema 5.436 osoba, najviše prilikom savlađivanja otpora pri hapšenju (3.478).

NA VRH