PRIJEDOR

Uz sevdalinke se pojelo 800 baklava i hurmašica, popilo oko 3.000 šolja kafe

M. Z.

17.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Foto: D. Stojnić

U glavnoj gradskoj ulici ispred Čaršijske džamije u Prijedoru, drugu godinu zaredom u organizaciji Medžlisa IZ Prijedor i KUD-a „Osman Džafić“ iz Donje Puharske, večeras je organizirana manifestacija „Bajram na otvorenom“.

Prisutni su počašćeni baklavom, hurmašicama i kafom skuhanom u zlatnoj i najvećoj džezvi na svijetu, a večer je završena zvucima sevdaha sazlije Jusufa Brkića.

 Nisveta Hadžić-Beba, mještanka Starog Grada koja boravi na relaciji Prijedor-Trogir – Zagreb –London, kaže da joj ovakve manifestacije mnogo znače.

–Postila sam ramazan, a večeras sam došla ovdje samo zbog ove manifestacije. Ovdje sam se rodila, volim ovaj grad i ovo me nekako vraća u mladost – kazala je Nisveta koja je bila u društvu prijateljica i sestre, Prijedorčanke, Izete Karabašić.

Elma Semanić, članica KUD-a „Osman Džafić“, večeras je ispred organizatora podsjetila je da je ovo druga ovakva manifestacija.

-Potrudili smo se da ove godine bude još bolja. I nadamo se da će uživati svi koji dođu. Važno je da se radost Bajrama podijeli sa svim sugrađnima Prijedora, bez obzira na vjeru i nacionalnost - rekla je Elma.

Inače, slastice su dijelili mladi obučeni u narodne nošnje.

Prema riječima organizatora, podijeljeno je preko 800 baklava i hurmašica koje su pripremili restoran „Ena“, članice Udruženja žena iz Donje Puharske i članice KUD-a „Osman Džafić“.

U najvećoj džezvi na svijetu pripremljeno je oko 3.000 šolja kafe koja se u slast pila u glavnoj ulici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.