BIH

U okviru Regionalnog stambenog programa 50 porodica dobilo stanove

D. Stojnić

Avaz.ba

13.7.2018

U novu zgradu u naselju Pećani u Prijedoru, koja je građena u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH, danas se 50 porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih uselilo u isto toliko stanova. 

Riječ je o „socijalnoj" zgradi, u vlasništvu Grada, sa stanovima od 26 do 65 kvadrata, koji se na korištenje daju po principu tzv. neprofitnog stanovanja. 

Svečanoj primopredaji ključeva prisustvovali su Semiha Borovac, državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice, Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS, Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, i Đanluka Vanini, šef Odjeljenja za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH. 

Izgradnja ove zgrade, inače prve u ovom projektu u RS, koštala je oko 1.950.000 maraka, a osim ove u Prijedoru će, u naselju Raškovac, biti izgrađena još jedna sa 32 stana. 

Pod projektom BiH 3 planirana je gradnja 27 zgrada sa 552 stana namijenjenih za smještaj interno raseljenih porodica i porodica izbjeglih iz Hrvatske u BiH. Vrijednost ovih radova iznosi 34 miliona maraka.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa iznosi oko 1,2 milijarde maraka, a samo u BiH 200 miliona.

Najveći donator je EU s oko 450 miliona maraka, potom SAD, Italija, Njemačka, Norveška, Švicarska, Danska, Turska i ostale zemlje podržane UNHCR-om, OSCE-om i Razvojnom bankom Vijeća Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.