REPUBLIKA SRPSKA

Jelena Ječanski i Tamaš Farkaš najbrži plivači na Bilećkom jezeru

P.MUCOVIĆ

18.7.2018

Jelena Ječanski iz Bečeja i Tamaš Farkaš iz Bačke Topole pobjednici su pet kilometara duge glavne utrke Prvog međunarodnog plivačkog maratona, koji je proteklog vikenda održan na Bilećkom jezeru. Učestvovalo je 70 plivača iz Italije, Srbije, Makedonije, Velike Britanije, Meksika, Irske, Turske i Bosne i Hercegovine.  

 Nacionalni prvak

Farkaš je nacionalni prvak Srbije u maratonima na pet i deset kilometara.

- Plivao sam na mnogo mjesta, a ovdje je voda veoma lijepa, čista, providna. Bilo je malo talasa, ali to se često dešava. S obzirom na to da je ovo prvi maraton, rijetko je gdje ovako lijepo organizirano – istaknuo je Farkaš.

S njim se slaže i Ječanski.

- Utrka je bila veoma dobra. Mislim da sam dobro otplivala. Mogu da kažem da je bila jedna od boljih utrka u mojoj karijeri - navela je Ječanski.

Drugo mjesto u glavnoj utrci u muškoj konkurenciji pripalo je Barintu Sabu iz Mađarske, a treće Vladimiru Petrašu iz Zrenjanina. U ženskoj konkurenciji, drugo mjesto u glavnoj utrci pripalo je Jovani Ječanski iz Bečeja, a treće Reki Vargi, također iz Bečeja.

Osim glavne utrke, plivači su se takmičili i u utrkama zadovoljstva na 1.500 metara, 1.000 metara, 500, 300 i 50 metara.

Idejni tvorac

Miodrag Hrnjez Ljumo, idejni tvorac i koorganizator maratona, istaknuo je da je mnogo truda uloženo u organizaciju Plivačkog maratona.

Pobjednicima Prvog međunarodnog plivačkog maratona uručeni su kameni pehari, koje je specijalno za ovu priliku isklesao Bilećanin Dragiša Svorcan.


 Neiskorišten potencijal  

Miljan Aleksić, načelnik općine Bileća, rekao je da je Općina odlučila da podrži dobru ideju Zavičajnog kluba “Osvit” kako bi se brojnim posjetiocima predstavio sav potencijal Bilećkog jezera i skrenula pažnja na njegovu ljepotu. Ističe da potencijali ovog jezera nisu dovoljno iskorišteni, a da će ovo poslužiti da se značajne promjene dogode na tom polju.


Pobjednici Tamaš Farkaš i Jelena Ječanski dobili kamene pehare

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.