REPUBLIKA SRPSKA

Biljana i Zvjezdana Gagić iz Bosanske Gradiške: Sestre, profesorice i pčelarke

Zvjezdana i Biljana Gagić na Sajmu mladih poduzetnika u Prijedoru ( D. Stojnić)

M. ZGONJANIN

15.8.2018


Biljana i Zvjezdana Gagić, profesorice iz Bosanske Gradiške, prije desetak godina ozbiljnije su se u dvije decenije dugom porodičnom biznisu počele baviti pčelarstvom i uz med i proizvode od meda u kombinaciji s ljekovitim travama tržištu ponudile i prirodnu kozmetiku, sapune, meleme s propolisom protiv određenih bolesti...  

- Najviše radimo sa žalfijom, kunicom, kamilicom, nevenom... onim što je baš karakteristično za naš prostor. Tu su i ručno rađeni sapuni, rađeni hladnim postupkom uz obavezan dodatak meda, koji doprinosi hidriranju kože - pojašnjava Biljana.

Dodaje da u porodici Gagić imaju čak tri profesora.

- Otac je penziju zaradio kao profesor. Jedino je majka ekonomista. Ja radim u Ekonomskoj školi u Banjoj Luci, a Zvjezdana u Osnovnoj školi u Topoli. Vikendom, kada imamo slobodnog vremena, ili na raspustu, to vrijeme koristimo da budemo u pčelinjaku ili u našoj mini proizvodnji – kaže Biljana, koja je više angažirana na pravljenju prirodne kozmetike i proizvoda od meda.

Za razliku od Zvjezdane, koja je s ocem uglavnom u pčelinjaku.

Obje kažu da su zadovoljne porodičnim biznisom, kao i da svoje proizvode često izlažu po sajmovima, poput Sajma mladih poduzetnika u Prijedoru.


 Prirodni ambijent  

- Sve više ljudi okreće se prirodnim preparatima, mada je med, nažalost, još skup proizvod. Trenutno u pčelinjaku na obroncima Kozare, u potpuno prirodnom ambijentu, imaju 85 društava, od kojih u prosjeku dobijemo tonu i po meda – kaže Zvjezdana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.