U POSJETI

Bitno je da imamo topao ručak, za doručak i večeru lakše se snaći

S. SMAJLOVIĆ

20.10.2018


Dostavljač Mevlad Begović svaki dan u deset sati u „Emausovoj“ kuhinji u Potočarima preuzme kuhane obroke i hljeb i do 15 sati dostavi ih korisnicima, starim, bolesnim i siromašnim razasutim u selima oko Srebrenice i Bratunca.

 Nema primjedbi

 Ako korisnika ne bude u kući, on zna na kojem će mjestu ostaviti njegov obrok.

      Mula Bitinović (75) iz Đogaza kod Srebrenice kaže da za nju obrok znači mnogo, jer zbog bolesti nije u stanju svaki dan pripremati hranu. Na kvalitet i blagovremeno dostavljanje obroka, kaže, nema primjedbi.


Bitinović: Zbog bolesti ne može sebi kuhati

      Korisnica kuhinje je i 85-godišnja Radojka Jovanović iz srebreničkog sela Pečišta.

- Zbog bolova u nogama nisam u stanju stajati pored šporeta i kuhati sebi hranu. Dobijem kvalitetan i topao obrok, što mi dobro dođe za ručak, a za doručak i večeru nekako se snađem - kazuje nam Jovanović.

I za bračni par Aišu (63) i Sadika (64) Malića iz planinskog sela Milačevići svakodnevni obroci znače mnogo. Kako kažu, ručak je bitan, a za ostale obroke nekako se snađu.

Četvero ovih ljudi od njih 148 korisnici su projekta “Jedan obrok dnevno” iz Srebrenice i Bratunca, a koji realizira Međunarodni forum solidarnosti (MFS) „Emmaus” iz Potočara od polovine prošle godine.

      Projekt je namijenjen osobama treće životne dobi u stanju socijalne potrebe, bolesnim, iznemoglim osobama koje uglavnom žive same u udaljenim ruralnim područjima te samostalno ne mogu sebi osigurati obrok.

Povećan broj

      - Na početku projekta bilo je uključeno 10 korisnika s područja Srebrenice i Bratunca. Uvidom u realno stanje na terenu, broj korisnika se povećavao, tako da danas jedan obrok dnevno primaju 92 osobe s bratunačke i 56 s područja srebreničke općine - navode u MFS Potočari.

2 KM dnevno po korisniku 

Cijena jednog obroka koji priprema „Emaus“ u svojoj kuhinji iznosi dvije marke, što je 60 KM mjesečno za ishranu jednog korisnika. U cijenu su uračunati troškovi namirnica, pripreme i dostava. Saznajemo da će se u projekt „Jedan obrok dnevno“ uključila i humanitarna organizacija „Bosnia Appeal“ iz britanskog Birmingema, koja je u dijaspori animirala sve humane građane.


Aiša i Sadik Malić: Hrana mnogi znači

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.