PROJEKTI

Trebinjski vatrogasci uskoro se useljavaju u vatrogasni dom

Novi vatrogasni dom namjenski projektiran po svjetskim standardima

P. MUCOVIĆ

22.10.2018


Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice iz Trebinja uselit će se narednog mjeseca u novi vatrogasni dom, gdje je u toku opremanje enterijera, dok su svi građevinski radovi završeni. 

 Garaže i magacin

Tripo Ćuk, komandira TVJ Trebinje, naglasio je da je novi vatrogasni dom namjenski projektiran prema svjetskim standardima i za njegovu gradnju Grad je tokom tri budžetske godine izdvojio skoro 1,5 miliona KM.

- U prizemlju objekta bit će garaže za vozila, servisna radionica, magacin radne opreme, dok su na spratu planirani dispečerski centar, kancelarije, prostorije za dnevni boravak vatrogasaca, trpezarija, teretana, gardaroba, vešeraj i učionice za edukaciju. Ovim dobivamo kvalitetno opremljen i mnogo veći manevarski prostor za smještaj i ljudi i tehnike - istaknuo je Ćuk.

Najavio je i podmlađivanje jedinice zapošljavanjem mladih ljudi, a uskoro bi trebali dobiti i novo navalno vozilo za brzu intervenciju.

- Već je raspisan tender za novo vozilo, za koje će Vatrogasni savez Republike Srpske izdvojiti 300.000 KM, a Grad Trebinje 20.000 KM. Zahvaljujući ovom vozilu, sada ćemo moći mnogo brže da reagiramo. Riječ je o navalnom vozilu od 2.500 litara, koje ima i duplu kabinu – pojasnio je Ćuk.


Ćuk: Raspisan tender

Dodao da će ovim značajno biti moderniziran njihov vozni park.

Nova oprema

- Iz Vatrogasnog saveza RS dobili smo uvjerenje da će u narednom periodu biti izdvojena znatna sredstva za nabavku nove opreme za sve vatrogasne jedinice na području istočne Hercegovine - pojasnio je Ćuk te je dodao da je tokom prošle godine, koja je bila najteža u historiji jedinice, na području Trebinja evidentirano 215 velikih požara, zbog čega je ova jedinica četiri mjeseca bila pod uzbunom.

 Helikopter stiže za sat 

Ćuk ističe da im je na raspolaganju helikopter Koala 119, koji je Vlada Republike Srpske nedavno kupila za skoro devet miliona KM. Dodaje da u Trebinje, od trenutka poziva, stiže za sat.

- Posjeduje opremu za gašenje požara na nepristupačnom terenu, gdje se ljudstvom i vozilima ne možemo prići – kaže Ćuk.


860

kvadratnih kilometara pokriva PVJ Trebinje 

44

sela odbranili su od požara u protekla četiri mjeseca

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.