BIJELJINA

Nezamislivo da dan provedem bez šahovske table i figura

Do sada je osvojila 15 medalja, devet zlatnih i šest srebrenih, na entitetskim i državnim takmičenjima u šahu u kadetskoj konkurenciji

Tomić: Najvažnije je ne ispadati iz forme. Lj. Ljubojević

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

28.1.2019

Jelena Tomić, učenica trećeg razreda bijeljinske Gimnazije „Filip Višnjić“, nakon osam godina igranja šaha, ostat će u analima ove škole u godini velikog stogodišnjeg jubileja kao jedina olimpijka u ženskom šahu. 

Aktivna igra

Ona je prošle godine učestvovala na Šahovskoj olimpijadi u Gruziji. Jelena je odlična učenica, a planira da nakon srednje škole studira neki strani jezik, njemački ili norveški.

Do sada je osvojila 15 medalja, devet zlatnih i šest srebrenih, na entitetskim i državnim takmičenjima u šahu u kadetskoj konkurenciji. Šah je počela aktivno igrati prije osam godina u Šahovskom klubu Dvorovi.

- Već nakon tri godine učenja i savladavanja ove drevne vještine počela sam nastupati na međunarodnim turnirima u Zenici, Travniku i drugim gradovima. Učila sam od starijih i iskusnijih, a najviše od dvorovljanskog sveštenika Milana Ivanovića. Šah je za mene, osim toga što je zanimljiv sport, postao vremenom i sastavni dio mog života. Sada mi nezamislivo da dan provedem bez šahovske table i bez šahovskih figura. Kada jednom uđete u taj svijet, ne možete se odvojiti od toga – kaže Tomić.

Jelena dnevno najmanje oko sat provede u analizi šahovskih partija i u igri, jer je to jedini način da ostane u formi.

 Mentalna kondicija

- Najvažnije je ne ispadati iz forme, kao i u svakom drugom sportu. Kod nas, u šahu, važno je da sačuvamo i tu mentalnu kondiciju. Koristila sam puno šahovsku literaturu, a danas su nezaobilazni kompjuteri za učenje brojnih varijanti otvaranja u šahu. To je neizbježan vid treninga. Ukoliko dođete nespremni na takmičenje, vaš talenat neće doći do izražaja – ističe Tomić.

 Norvežanin uzor  

Mlada šahistkinja iz Dvorova kaže da su joj šahovski uzori Magnus Karlsen, evropski prvak iz Norveške, dok s ovih prostora izdvaja Zdenka Kožula, bivšeg evropskog prvaka, aktuelnog evropskog prvaka Ivana Šarića, koji joj se po stilu igre najviše dopada.

- Volim dinamičnu igru, napad, kombinacije izazova i prijetnji - kaže Tomić.

Uspjesi kluba

Za 18 godina postojanja Šahovskog kluba “Dvorovi” i Škole šaha “Velika rokada” članovi ovog kluba osvojili su 221 medalju na prvenstvima RS i BiH. Kroz klub je do sada prodefiliralo više od 200 mladih, osnovaca, srednjoškolaca, studenata, radnika. Za svoj uspjeh šahisti ovog kluba mogu zahvaliti svešteniku Milanu Ivanoviću, profesoru Radomiru Nikoliću i brojnim drugim šahovskim znalcima i entuzijastima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.