BOSANSKA GRADIŠKA

Migranti kradu čamce i bježe Savom u Hrvatsku

Migrante dovoze taksisti iz drugih općina i gradova, a u srijedu navečer veća grupa se kretala savskim nasipom. Policija je brzo intervenirala, pronašla migrante, a potom presrela i taksiste

Migranti na Graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci

Piše: B. GRGIĆ

15.2.2019

Mještani bosanskogradiških naselja Bok Jankovac i Mačkovac u posljednje vrijeme negoduju jer sve više migranata krade njihove čamce i njima se prebacuju preko rijeke Save u Hrvatsku. Migrante dovoze taksisti iz drugih općina i gradova, a u srijedu navečer veća grupa se kretala savskim nasipom. 

Boje se za djecu

Policija je brzo intervenirala, pronašla migrante, a potom presrela i taksiste.

- Ovo je predio s lošim makadamskim putem i neosvijetljen je. Put je pored nasipa, tako da nimalo nije prijatno tokom noći susresti grupe nevoljnika koji uporno pronalaze put ka Evropi. Ljuti smo na prijevoznike koji ih dovoze ovdje i ostavljaju kod naših kuća. Bojimo se za djecu koja se noću vraćaju iz škole - kaže jedna mještanka iz Bok Jankovca.

U nevolji su i vlasnici čamaca koje migranti kradu i bježe u njima preko granice.

- Dovezao sam čamac kući i na sigurnom je. Ne želim probleme. Naše kuće su praktično na granici i nije nam svejedno kad se moramo uveče zaključavati. Često policija interveniše i to nam je jedina sigurnost. Razmišljamo da organiziramo dežurstva ili da potražimo zaštitu od nadležnih institucija - rekao je Željko Barišić, mještanin Mačkovca.

Svojevrsna panika zavladala je i među vozačima teretnih motornih vozila koji čekaju na prijelaz granice. Sve češće migranti prosijecaju cerade i uvlače se u unutrašnjost vozila.

Pune ruke posla ima i Granična policija. Saznali smo da gotovo svakodnevno u dva ili više navrata prevoze migrante ka Banjoj Luci.

 Mjesto polaska

Kažu da država olako prelazi preko ovoga problema te da bi migrante trebalo čekati na autobuskim i željezničkim stanicama i odatle vraćati na mjesto polaska, a ne da se stvaraju problemi na državnoj granici. Vlada bojazan da će dolaskom proljeća migrantska kriza dodatno eskalirati.

Najviše Iračana 

Policija je u srijedu na području bosanskogradiške općine pronašla 31 migranta. Trinaest migranata su državljani Iraka, sedam migranata je iz Sirije, a četiri su državljani Libije. Tri migranta su Palestinci, dva su državljani Pakistana, a po jedan državljani Maroka i Sudana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.