PROBLEMI

Nadamo se da će se “Demofest” jednog dana vratiti na Kastel

Vrijednost ovog festivala prepoznao je i UNESCO svrstavši ga na listu preporučenih projekata iz oblasti kulture

Sa jednog od prijašnjih festivala “Demofest” na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci. Ilustracija

G. DAKIĆ

31.3.2019

Iako su se Banjalučani i ljubitelji alternativnog zvuka iz čitave regije već naviknuli da svakog jula tvrđava Kastel postane centar nove muzičke scene, ovog ljeta to se neće desiti. Festival “Demofest” ove godine se neće održati, a organizatori ističu da je u pitanju samo kratkotrajna, jednogodišnja pauza.  

 Mala pauza

Direktorica Festivala Brankica Janković istaknula je jučer da će ekipa koja je organizirala ovaj festival, otići na “malu pauzu” kako bi pripremili “novu “Demofest” priču, koja će biti dostupna publici u cijeloj regiji”.

- U pitanju će biti priča koja traje svakog dana u godini i koja neće imati nikakvih ograničenja. “Demofest” na malim ekranima i internetu, a iskreno se nadam i da će se stvoriti uvjeti da u godinama koje su pred nama, doživi i svoja izdanja na Kastelu. Svako se rado vraća svojoj kući - kazala je Janković.


Janković: Promocija grada. G. Dakić

Vrijednost ovog festivala prepoznao je i UNESCO svrstavši ga na listu preporučenih projekata iz oblasti kulture, a nominiran je i za prestižne nagrade poput “European Festival Awardsa” i “UK Festival Awardsa”.

Mnogo truda

- U “Demofest” je uloženo mnogo truda i mnogo ljubavi. Jednostavno rečeno, “Demofest” je postao brend koji se voli regionalno. Njegov doprinos promociji našeg grada je ogroman, jer je mnogima upravo “Demofest” prva asocijacija na Banju Luku - kazala je Janković.

Nagrada “Đakac”

O razlozima gašenja “Demofesta”, barem u ovoj godini, niko ne govori, ali je poznato da ovaj festival godinama ne dobiva iz budžeta novac onoliko koliko treba i koliko zaslužuje. Stvari između organizatora i sponzora došle su do usijanja prošle godine, kad je dodijeljena nagrada “Đakac” za najbolji tekst pjesme, i to kao uspomena na ubijenog Davida Dragičevića.

Minimalna podrška institucija

Analitičar Aleksandar Trifunović podsjeća da je “Demofest” u potpunosti osmišljen i ostvaren privatnom inicijativom, uz minimalnu podršku institucija.

- Iste institucije Vlade Republike Srpske dale su ove godine Ceci za nastup na Jahorini honorar od 75.000 KM, Dragana Mirković dobila je 95.000 KM našeg novca za pjevanje na istom mjestu. Mladi bendovi morat će da se nadaju nekoj novoj privatnoj inicijativi da se iz podruma pojave pred publikom - kazao je Trifunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.