ŠIPOVO Janjske otoke na korak do UNESCO-ove liste

Male hidroelektrane prijete netaknutoj prirodi Janja

Upućena inicijativa za zaštitu i proglašenje rijeke Plive, rijeke Janj s rezervatom Janjske otoke zaštićenim područjem

G. D.
11.04.2019 14:03

Izvori rijeka Janj i Plive, njihovi vodopadi i brzaci oduševljavaju svojom ljepotom i posebnošću

Centar za svjetsku baštinu UNESCO-a uvrstio je rezervat prašume Janj na teritoriju općine Šipovo na privremenu listu BiH, što je prvi korak u procesu nominacije prirodnog dobra za listu svjetske prirodne baštine. 

Prirodno bogatstvo

Ukoliko UNESCO uvrsti prašumu na listu svjetske prirodne baštine, Janj će dobiti laskavu titulu prirodnog dobra. Time se otvaraju mogućnosti za promociju turizma i prirodnog bogatstva, kao i za naučna istraživanja, jer prašuma predstavlja netaknuti prirodni rezervat.

Ali, Narodna skupština RS nedavno je usvojila izradu zoning plana područja posebne namjene „Janjske otoke“ koji predstavlja legitimizaciju i legalizaciju izgradnje male hidroelektrane „Šipovo“.

- Ono što Janjske otoke čini posebnim je raznovrsnost staništa i reljefa na tako malom prostoru. Izvori rijeka Janj i Plive, njihovi vodopadi i brzaci oduševljavaju svojom ljepotom i posebnošću. Izgradnja hidroelektrane može dovesti do nepovratnog narušavanja prirodnih vrijednosti ovog posebnog područja - istakala je Jelena Ivanić iz banjalučkog Centra za zaštitu životne sredine.

 Zaštićeno područje

Ona dodaje da je Centar uputio pismo podrške Udruženju „Eko-zona Šipovo“ za inicijativu za zaštitu i proglašenje rijeke Plive, rijeke Janj s rezervatom Janjske otoke zaštićenim područjem.

- Ako bi se na tom mjestu gradila mala hidroelektrana, onda je svima jasno da Janjske otoke nikada ne bi mogle dospjeti na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. A valjda nam je svima jasno šta je važnije - kazala je Jelena Ivanić.

 ČUDO  prirode kraškog svijeta, mnogi tako nazivaju Janjske otoke, najpoznatije i najatraktivnije izletište u Šipovu. Ovo mjesto podsjeća na niz renesansnih parkova, s bujnim zelenilom, kaskadama, potocima i malim vodopadima. 

Komentari

NA VRH