ELEMENTARNE NEPOGODE

Modriča se intenzivno priprema za ogromne padavine

Radi se na sve strane

Radovi dobro napreduju

lađan JEREMIĆ

11.5.2019

Na području Modriče u toku su radovi na rizičnim mjestima kako bi se što spremnije dočekale intenzivne padavine. Modriču je danas posjetio direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Miroslav Milovanović i uvjerio se da ova lokalna zajednica poduzima sve mjere zaštite od eventualnih poplava.

- Svi vodostaji u RS su u opadanju, osim Save kod Bosankse Gradiške i Srpca koja je u blagom porastu - izjavio je Miroslav Milovanović.

- Imamo optimistične informacije nego jučer, imat ćemo nešto manje količine padavina nego što se mislilo po ranijim modelima. Najveće padavine mogu se očekivati sa 13. na 14.maj - rekao je Milovanović.

Modriča se priprema za eventualne poplave

Modrički kraj su prije pet godina zahvatile nezapamćene poplave. Sada su ljudstvo i mehanizacija u naselju Dobor, gdje se ojačava nasip dužine 1.800 metara uz desnu obalu rijeke Bosne. Milovanović je podsjetio da su jučer izdate naredbe o redovnoj odbrani od poplava za ovo područje.

- Mi radimo na još dvije lokalcije izmuljivanje lateralnih kanala kako bi poboljšali protok voda, ako dođe do znatno većih voda od očekivanih. Također, radimo na ojačavanju nasipa za 50 do 70 cm. Stabilizacija, učvršćivanje i nadvišenje nasipa bi trebalo doprinijeti da se spremno dočekaju eventualne visoke vode - dodao je Milovanović.

Narod ne paniči, ali je u zebnji

Predsjednik MZ Modriča 4 Mile Božić naglašava da je stanovništvo mirno, ali sa zebnjom se očekuju najavljene padavine.

- Vidjet ćemo kolika će biti količina vode koja će doći iz pravca Doboja, Zenice i Sarajeva. Čim se nešto radi, to znači da neko misli na narod. Za sada svi djeluju pribrano, valjda ih neće obuzeti panika - nada se Božić.

Načelnik Modriče Mladen Krekić donio je odluku o prvom stepenu pripravnosti od elementarnih nepogoda.

- Dizanje nasipa znači mnogo u zaštiti ljudskih života, imovine i životinja. Međutim, oprez mora postojati. Gledat ćemo u nebo i nadati se najboljem. Padavine ne bi trebale biti obilne kao prije pet godina, daleko od toga - rekao je Krekić.

U toku je i čišćenje 11 kilometara dugog laterarnog kanala koji je, zbog nedostatka ekološke svijesti, građanima služio za odlaganje krupnog otpada.


Terzić:Bolja situacija

Prema riječima Željka Terzića, samostalnog stručnog saradnika za civilnu zaštitu u Modriči, urađene su velike organizacione pripreme.

- Uz uređenje nasipa i čišćenje lateralnog kanala, izvršene su pripreme za evakuaciju stanovništva i stoke. Sve zavisi da li će vodostaj Bosne početi da se ponaša rizično. Sada je vodostaj Bosne u opadanju. Ako se obistine prognoze, onda bi najviši vodostaj Bosne u našem kraju bio krajem sedmice. Dakle, oko petka i subote - rekao je Terzić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.