NEOČEKIVAN OBRAT

Sveštenik odbio da održi liturgiju u avliji nane Fate

Iako se bori sa zdravstvenim problemima Fata Orlović kaže da se nada da će dočekati uklanjane crkve iz svoje avlije

S. Sm. / Avaz.ba

Nana Fata Orlović

Foto: Arhiv


Prvi put od bespravno izgrađene crkve na imanju Fate Orlović iz Konjević Polja kod Bratunca, nije održana najavljena crkvena slava, usjek glave svetog Jovana Krstitelja, zakazana, kao i ranijih godina, 11. septembra. 

Kum slave

Kum i organizator ove crkvene slave Vojin Pavlović, predsjednik „Istočne alternative Republike Srpske“, pobornik ratnih zločinaca i negator genocida u Srebrenici, za „Avaz“ kaže da je bilo sve spremno za održavanje tradicionalne slave te da je očekivao veliki broj vjernika, ali je Boro Todić, sveštenik Pravoslavne crkve Bratunac, u posljednji čas odbio održati slavsku liturgiju u crkvi u Konjević Polju.

- To je odluka Pravoslavne crkve i kao vjerni, poštujem sve crkvene odluke te sam blagovremeno obavjestio vjernike i službe obezbjeđenja da danas neće biti održana liturgijska slava u navedenoj crkvi- pojasnio je za „Avaz“ Pavlović.

Tvrdi da odluku Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, usvojena prošle godine, niko neće sprovesti i crkva u Konjević Polju je na srpskoj zemlji i ona će nadživjeti sve one, koji žele da je sruše i to je jedina pravda. 

Posljednja slava

Nana Fata Orlovič kaže da su i ove godine došli da održe slavu ne bi im zabranjivala. Nada se da im je prošle godine bila posljednja slava u crkvi. Kaže da su prošle godine odnijeli sav inventar iz crkve. Pita se šta čekaju, što je ne ruše, kada je rok za njeno uklanjanje istekao 1. aprila ove godine. Iako se bori sa zdravljem, kaže da se nada da će dočekati njeno uklanjane. 

BiH
Nana Fata završila u bolnici

Više o temi Fata Orlović

TUZLA
Nana Fata završila u bolnici
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na