BERBA DUHANA

U Semberiji prinosi bolji od prošlogodišnjih

Zbog visokih temperatura u avgustu duhan je oštećen

Piše: Lj. Lj. / Avaz.ba

23.9.2020

Bit će organizirano još jedno do dva branja. Lj. Ljubojević

Na semberskim njivama, zasađenim duhanom, ovih dana privodi se kraju ovogodišnja berba. Proizvođači kažu da do kraja septembra i u prvim danima oktobra mogu, ukoliko to vremenske prilike dozvole, organizirati još jedno do dva branja, čime će se ovogodišnja berba i okončati. Na njivama sa duhanom primjetno je puno suhog, oštećenog lista, ali i listova duhana koje su oštetile gusjenice.

Čedo Gotovčević, direktor bijeljinskog „Duvana“, kaže da se može očekivati jedna prosječna godina po prinosima, ipak, puno bolja od prošlogodišnje proizvodnje ove industrijske biljke.

- Zbog visokih temperatura u avgustu duhan je oštećen, tako da je do deset, pa čak i 15 odsto manje u odnosu na očekivani rod. Slabijem rodu od očekivanog doprinijela je i najezda gusjenica. Ipak, Semberci mogu očekivati oko 140 kilograma duhana po dunumu. U Posavini je puno bolja situacija, jer imaju mogućnost navodnjavanja svojih parcela, što semberski proizvođači duvana nisu u mogućnosti da primijene na svojim parcelama - kaže Gotovčević, ističući i to da se nada ispunjenju plana otkupa oko 360 tona ovogodišnjeg roda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.