BOSANSKA GRADIŠKA

Nada Zubanović smokve dijeli prolaznicima

Shvatila sam da što više dajem više i imam, kaže Zubanović

Rekić i Zubanović: Smokve nosi u Medresu. B. Grgić

Piše: B. Grgić

22.10.2020

Najrodnije stablo smokve u Bosanskoj Gradišci toliko je rodilo da se od prvih septembarskih dana neprestano beru prispjeli plodovi i ima ih u drugoj polovini oktobra. Četverogodišnje stablo smokve u dvorištu Nade Zubanović u naselju Tekija plijeni poglede prolaznika, a nema toga ko se zadivio ovoj južnoj voćki a da nije probao sočne plodove.

Zubanović ih svakog jutra bere za vlastite potrebe, ali ih vrlo rado podijeli i prolaznicima.

Senad Rekić, sekretar Medžlisa islamske zajednice u Bosanskoj Gradišci, kaže da, po navici, svrati kod Nade i u kancelariju ponese po kilogram smokava.

- Nada je pozitivna i uvijek nasmijana osoba. Takav joj je bio i rahmetli suprug Aziz, bili su jedna dobra porodica. Smokvama se uz kahvu zasladimo u Medresi, gdje su odnedavno službene kancelarije Medžlisa - kaže Rekić.

Zukanović: Svako jutro oberem što mogu. B. Grgić

Zubanović kaže da joj je zadovoljstvo počastiti dobre ljude smokvama, koje su eto rodile i na krajnjem sjeveru naše zemlje.

- Shvatila sam da što više dajem više i imam. Smokva je zaista prerodila, svako jutro oberem što mogu dohvatiti, što ne mogu, neka se počaste i ptice - kaže Zubanović, vitalna penzionerka koja je radni vijek provela u nekadašnjem tekstilnom gigantu „Triko“ u Bosanskoj Gradišci.

Osim smokava, koje dozrijevaju svakodnevno, Nada u dvorištu uzgaja i ruže i ostalo cvijeće i zelenilo, po čemu je njena kuća upečatljiva na Tekiji, lijepom bosanskogradiškom naselju. I mnogi građani znaju za Nadino dobro raspoloženje. Ukoliko su parkinzi kod obližnjih ambulanti i bolnice prepuni, eto mjesta kod Nade, a u njenom dvorištu je najsigurnije mjesto i za ostaviti bicikla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.