BANJA LUKA

UKC RS: Kiseonik nije štetan po zdravlje pacijenata

U saopćenju se naglašava da se isti kiseonik koristi otkad postoji UKC RS i da ne stoje tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije koronavirusa

A. Ka. / Srna

UKC RS u Banjoj Luci

Foto: Agencije


Kiseonik koji se daje pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci nije štetan po zdravlje pacijenata, isti je kao kiseonik koji se upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Evropi i pacijenti nemaju razloga za strah, saopćeno je danas iz UKC-a RS.

- To dokazuje i sertifikat - ističu iz UKC-a, odakle navode da je kiseonik u skladu sa svim potrebnim propisima.

U saopćenju se naglašava da se isti kiseonik koristi otkad postoji UKC RS i da ne stoje tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije koronavirusa.

Izliječeno na hiljade pacijenata

- Taj kiseonik koristi se u liječenju apsolutno svih pacijenata kojima je, nažalost, ponekad potreban. Kada je UKC RS raspisivao tender, u skladu sa zahtijevanom dokumentacijom, dobili smo rješenje od Agencije za lijekove BiH da ponuđač ima rješenje da se bavi prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 posto kiseonik. Svi naši pacijenti primaju takav kiseonik i ovdje je takvim kiseonikom izliječeno na hiljade pacijenata - navodi se u saopćenju.

Iz UKC-a tvrde da nema razloga za strah, da kiseonik koji je u upotrebi u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata. Upozorili su da je veoma opasno širenje laži, neistina, straha i panike među stanovništvom Banja Luke, posebno među pacijentima i njihovim porodicama.

- Upozoravamo sve one koji, iz samo njima znanih razloga, pokušavaju da ni iz čega stvaraju aferu, samo doprinose još većem strahu pacijenata i porodica za njihovo zdravlje što uveliko odmaže našim ljekarima i medicinskom osoblju u borbi za njihovo zdravlje - poručili su iz UKC-a.

U svrhu zaštite zdravlja svih stanovnika kako sada, tako i u budućnosti, iz UKC-a napominju da zdravstveni radnici daju sve od sebe da bi spasili svaki život tokom pandemije, te da kiseonik igra veliku ulogu u tome jer je samo danas oko 200 ljudi u UKC-u na kiseoničnoj podršci.

Ne biraju ni cijenu, ni sredstva

- Apelujemo na sve one koji ne biraju ni cijenu, ni sredstva, da postignu samo njima poznat cilj, da kada za to koriste zdravlje ljudi, razmišljaju o posljedicama. Ljekari i medicinsko osoblje UKC RS osuđuju postupke koji su protiv zdravlja građana - navodi se u saopćenju.

Iz UKC-a dodaju da ne žele da "učestvuju u eventualnom obračunu proizvođača i dobavljača kiseonika na ovim prostorima, a na čiju stranu su se pojedinci svrstali".

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković izjavio je jučer da će protiv odgovornih lica podnijeti krivične prijave zbog, kako je rekao, isporučivanja kiseonika UKC-a "koji nije prošao kontrole i isporučuje ga firma koja ima dozvolu za uvoz samo tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika".

NA VRH

Podijeli članak na