SARAJEVO

Barice zapuštene i bez sadržaja

Omiljeno mjesto Sarajlija za bijeg od gradske buke

Z. KARIĆ

21.7.2014

 

Na poznatom sarajevskom izletištu Barice, koje je nekada vrvjelo od izletnika, jučer smo zatekli tek nekoliko porodica. Kako kažu, ovo im je omiljeno mjesto za bijeg od gradske buke, ali su razočarani prizorom koji su zatekli. Izletište izgleda sablasno, zapuštano i bez ikakvih sadržaja. Nedostaju i klupe za sjedenje.

Uništene kućice

Među malobrojnim posjetiocima, koji su uglavnom šetali stazom, ne usuđujući se sjesti na travu, sreli smo Dinku Delić, misicu bivše Jugoslavije, koja je bila u društvu svoja dva sestrića. Rekla nam je da svake godine sa svojom porodicom dolazi na Barice.

 

Porodica Vuković oduševljena prirodom

 

- To je postala naša tradicija i svaki slobodan dan koristimo da posjetimo Barice. Iako je trava visoka, nije nas strah zmija. Prije nego što smo postavili sto, dobro smo pregledali livadu. Djeca uživaju na svježem zraku. Ovdje su nekada bile i kućice za izletnike, kojih više nema, jer ih je, očigledno, kiša uništila - kazala je Delić.

Odmor u prirodi

Među izletnicima jučer smo zatekli i Dragana Vukovića, koji je sunčan dan iskoristio za odmor u prirodi.

 

Dinka Delić sa sestrićima

 

- Ovdje je priroda prelijepa, a nije daleko od grada. U posljednjih nekoliko godina stalni sam posjetilac Barica. Moja porodica voli ovdje provoditi vrijeme. Sada je ovo mjesto malo zapušteno, ali se nadam da će ga nadležni uskoro urediti - dodao je Vuković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.