SARAJEVO

Buldog Beni dočekuje mušterije

ZOO centar na Grbavici

S. H.

27.7.2014


ZOO centar Sarajevo idealno je mjesto za kupovinu kućnih ljubimaca, hrane i opreme za njih, ali tu ćete doći i po koristan savjet o tome kako najbolje da brinete o zdravlju svog ljubimca. Međutim, glavna atrakcija ZOO centra na Grbavici je engleski buldog Beni, koji je tu s radnicima od samog početka.

 

Kako nam je rekao Akšamović, najtraženija vrsta papagaja je tigrica, koja košta od 20 KM, ali nerijetko mušterije traže i afričkog sivog papagaja žako, čija cijena dostiže i 1.300 KM

 

- Ko god nam dođe u radnju, ne može da ne prođe pored Benija, svi ga vole, pogotovo djeca. Iako mu je već 12, što je u ljudskim godinama više od 80, uvijek se obraduje najmlađima kad hoće da se igraju ili slikaju s njim. Njegova rasa inače živi maksimalno osam do deset godina, a on nam drži rekord - ispričao nam je Arman Akšamović, vlasnik ovog centra.

 

 

Budući da je Zakonom o dobrobiti životinja zabranjeno držanje štenadi i mačića u ZOO centrima, u prodaji se nalaze uglavnom akvarijske ribice, papagaji i glodari.


 
- Veoma su nam traženi sitni ljubimci, kao što su patuljasti kunići, zamorci i hrčci. Prodaja je tokom godina u malom porastu jer sve više ljudi u životinjama vidi prijatelja, a naročito ih vole djeca, koja uz kućnog ljubimca postaju otpornija na alergije - dodao je Akšamović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.