SARAJEVO

Probijeni svi rokovi, Stupska petlja još neće biti završena

Kasne radovi zbog administracije i brojnih propusta

I. TREPALOVAC

31.7.2014

 

Neriješeni imovinskopravni odnosi glavni su razlog probijanja  rokova za završetak gradnje Stupske petlje. Zbog toga kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica (BPS) traži da se utvrdi čija je to krivica i da se protiv odgovornih osoba podnesu krivične prijave.

Novi postupak

Naime, prvobitni rok za završetak dijela radova bio je 17. juli. Međutim, taj rok je, zbog brojnih problema nastalih tokom gradnje, sada prolongiran za 19. septembar. No, i nakon tog datuma Stupska petlja neće biti kompletno završena.

Sporna će i dalje biti izgradnja saobraćajnice iz pravca Rajlovca prema Ilidži, jer nisu riješeni imovinskopravni odnosi za ovu dionicu.

- Zbog greške tokom eksproprijacije, koju vodi Zavod za izgradnju KS, Pravobranilaštvo KS vratilo je cijelu proceduru na početak. Postupak bi trebao biti završen za 30 dana, odnosno krajem avgusta, nakon čega bi trebala početi izgradnja sporne saobraćajnice - kazao je resorni ministar.

Prema riječima Adema Zolja, direktora Direkcije za puteve KS, za izuzimanje preostalog zemljišta i objekata na spornoj dionici potrebna su četiri miliona KM.

Isplata novca

- S nekim vlasnicima smo već potpisali ugovore. Njima će Ministarstvo finansija KS u roku od 15 dana uplatiti novac, nakon čega počinje rušenje njihovih kuća - kazao je Zolj.

Kako smo se uvjerili na licu mjesta, na gradilištu su u toku radovi na priključnim saobraćajnicama, a užurbano se i grade veliki natputnjak i pothodnik s pokretnim stepenicama.

Direkcija traži da se ubrzaju radovi

Direkcija za puteve KS tražit će od izvođača da ubrza radove i da pothodnik bude završen 12. avgusta, kako bi tramvaji mogli početi s radom.

- Potom će prijeći na drugu stranu. Međutim, vrijeme nam ne ide naruku. Zbog velikih padavina iskop se napuni vodom koju moramo izbacivati da bismo mogli nastaviti s radovima - kaže Zolj.

Bez vode više od 35 naselja

Zbog izmještanja cjevovoda na Stupskoj petlji danas će bez vode ostati više od 35 naselja na području grada i to ona od Čengić-Vile do Marindvora te Dobrinja, Alipašino Polje, Saraj-Polje, Otoka, Briješće, Zabrđe, Sokolje, Vitković Brdo, Buča Potok, Boljakov Potok, Pofalići, Velešići, Kobilja Glava, Šip, Hum, Grbavica, Hrasno, Podhrastovi, Bjelave, Breka, Ciglane i Koševsko Brdo.

Bez vode će biti i naselja oko Vogošće, zatim Semizovac, Svrake, Jošanica, Vraca, Švrakino Selo, Sedrenik, Grdonj, Zmajevac, Kromolj i Poljine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.