SARAJEVO

Rimski most zarastao u travu i zatrpan smećem

Zapuštena vrijedna historijska građevina

Dž. ČOLAK

2.8.2014


Nedaleko od Ilidže, na magistralnom putu koji vodi prema Blažuju, negdje između 1530. i 1550. godine, od klesanog kamena izgrađen je Rimski most. Ovaj zaštićeni spomenik i atraktivnu turističku destinaciju danas posjeti tek poneki prolaznik. Na licu mjesta oko mosta zatekli smo smeće, polomljene klupe te zarasle i zapuštene puteve.
 

 

Mnogobrojne Sarajlije, naročito omladina, malo znaju o ovoj antičkoj građevini, a stariji građani su nam kazali da most posjete ponekad za 1. maj, Praznik rada.

 

Halilbašić: Bosnom pluta smeće

 

- Volio sam pecati na obali Bosne kod Rimskog mosta, ali posljednjih godina neće ni ribe da plivaju u vodi po kojoj pluta smeće - rekao nam je Sarajlija Salih Halilbašić.

Nove staze

S druge strane, iz Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja, u čijoj je nadležnosti i Rimski most, rekli su nam da redovno čiste i održavaju prostor oko mosta. Kako kažu, uskoro planiraju organizirati predavanja u školama o biljnom i životinjskom svijetu na području Plendišta, u blizini mosta.

- Parkovske klupe koje smo postavili vremenom je neko uništio, tako da ćemo uskoro postaviti nove. Planiramo izgraditi i nove staze i prilaze do mosta - rekla nam je Amela Silajdžić, stručna saradnica za zaštitu prirode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.