SARAJEVO

DRAMA U ZOI '84 Radnici opet prevareni

Uprava ponovo traži prolongiranje isplate plaća

J. GAZIJA

29.10.2014

U upravnoj zgradi preduzeća ZOI '84 jučer se odvijala žustra rasprava nekolicine radnika s Midhatom Hubijarom (SDA), generalnim direktorom koji je nedavno imenovan na četverogodišnji mandat.

Kako nam je kazao Alija Hodžić, predsjednik Sindikata, nova Uprava od radnika zahtijeva ponovo prolongiranje isplate plaća za 11. novembar.

Platne liste

- Sindikat je napravio sporazum s prošlom Upravom i po tom sporazumu trebalo je 9,5 plaća biti isplaćeno do 9. oktobra. Sada se od nas traži da prolongiraju isplatu za 11. novembar. Nema ništa od toga! Nemamo nikakve garancije hoće li biti uopće plaća radnicima - kazao je Hodžić.

Ističe da se radnici dvoume da li da pristanu na novi sporazum s ovom Upravom i odustanu od starog, a time i od tužbi.

- Konsultirao sam se s advokatom i rečeno mi je da, kada dobijemo platne liste, napravimo novi sporazum. Bojim se i sumnjam da, ako kredita i bude, dobavljači će biti prvi koji će dobiti, a šta će biti s zaposlenicima ne znam. Od 14 plaća tražimo devet i opet je neki problem - navodi Hodžić.

Pred upravnu zgradu ZOI' 84 Hubijar je došao u džipu koji mu je dodijeljen dolaskom na ovu funkciju, na što su radnici ogorčeni.

- Dok mi gladujemo, on je dobio džipa da voza! Kakav je to način, kad se nema, ne smije se vozati u ovome. Sad je hajka dignuta protiv Alije, jer, kao biva, ja opstruiram nešto. Samo upozoravam ljude da ne bismo ostali opet bez plaća kao i do sada, tražim neku garanciju - kaže Hodžić.

Radnici smatraju da se prolongiranjem isplate plaća produžava njihova agonija.

Gdje je odluka

- Kažu da izvlače firmu, a samo nam produžavaju agoniju prolongiranjem isplate plaća. Sezona nije spremna, ko će uraditi sav posao na vrijeme. Na Bjelašnici na ski-stazama šiblje naraslo metar, zar mislite da će se moći skijati po takvoj stazi. Ništa nije operativno, iz Uprave kažu da imaju odluku Vlade KS, a još nikad nismo ni vidjeli tu odluku crno na bijelo - tvrde radnici.

Nema malverzacija

Kako nam je kazao Midhat Hubijar, generalni direktor, na kreditno zaduženje od osam miliona KM čekala se garancija Vlade KS.

- Sada se čeka potpisivanje ugovora s komercijalnom bankom. Termin ovisi od Uprave banke. Što se tiče nas, plaće će biti isplaćene čim bude novac operativan. Ovdje se ne radi ni o kakvim malverzacijama, kako navode iz Sindikata - kazao je Hubijar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.