SARAJEVO

Stanovnici Nahorevskih Brda kilometrima udaljeni od vode za piće, a kišnicom peru veš

U očaju dočekuju zimu

Z. KARAMOVIĆ

4.11.2014

Više od 200 domaćinstava naselja Nahorevska Brda živi bez vode u svojim domovima i u očaju dočekuje nadolazeću zimu. Već godinama se bore s ovim problemom, a rješenja nema ni na pomolu.

Velike flaše

Ekipa „Avaza“ posjetila je jučer stanovnike ovog naselja, koji su nam se požalili da žive kao u ratu. Oni, naime, za osnovne životne potrebe sakupljaju kišnicu. To im je, prema riječima mještanke Muške Nukić, jedini način da sebi osiguraju normalne higijenske uvjete.

- Da bih svojih četvero djece poslala čisto u školu, moram sakupljati kišnicu da im operem odjeću i da ih okupam. Koristim mašinu za veš koja je postavljena napolju i pored koje satima sjedim i dolijevam vodu u nju da može raditi. Došla je i zima i zaista ne znamo kako preživjeti - kazala nam je Nukić.

Ljeti se, kako je istakla, i nekako snalaze, jer im cisternama dovoze vodu, ali zimi su putevi neprohodni i nema ih mjesecima, a i kada je dovezu, voda zaledi jer se nalazi u bačvama koje su napolju.

nahorevo-problemi-sa-vodom-05-is

Nukić iz buradi sipa kišnicu

- Po vodu za piće idemo kilometrima daleko i donosimo po nekoliko velikih flaša da nam što duže traje. Krajnje je vrijeme da se neko pobrine za nas i riješi nam problem - dodala je Nukić.

Nabavili burad

Behka Srnja nam je kazala da je nabavila veliku burad u koju sakuplja kišnicu, dok u velikim flašama čuva vodu za piće.

- Kada svu burad napunimo vodom, moramo je štedjeti i po nekoliko mjeseci, jer ne znamo kada ćemo ih ponovo moći napuniti. Ovakav način života postao je neizdržljiv - ogorčena je Srnja.

Mizerna izdvajanja

Fikret Čolić iz Udruženja „Izvor života i zdravlja“, jedan od predstavnika mještana, tvrdi da su ogorčeni na ponašanje nadležnih u Općini Centar.

fikret-colic

Čolić: Kome se obratiti

- Ne znam više kome da se obraćamo niti šta da radimo. Kako sada stvari stoje, vode nećemo imati ni naredne godine, jer je u budžetu za 2015. Općina izdvojila mizernih 60.000 KM, a nama je potrebno oko milion maraka za izgradnju vodovoda s izvorišta Klanica. Da stvar bude gora, mještani Nahoreva nemaju nikakvih problema s vodom, a dobili su 500.000 KM - navodi Čolić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.