SARAJEVO

Bubica neće mijenjati plan, prilazi ulicama ostaju zatvoreni

Loša rješenja na južnoj longitudinali na Grbavici

F. N.

4.11.2014


Građani mjesnih zajednica Grbavica i Kovačići negoduju što im je izgradnjom južne longitudinale ukinut prilaz njihovim ulicama, kućama, ambulanti, vrtićima...

Sekretar MZ Kovačići Munevera Lavić kazala nam je da zbog nove saobraćajnice mještani ne mogu skretati iz pravca Vraca u ulicu Ljubljanska, koja je prije izgradnje longitudinale bila dvosmjerna.

- Također, problem je što se u ovu ulicu može ući samo iz pravca Skenderije, a prema Grbavici se ne može nikako sići. Građani nam se svakodnevno žale, a uputili smo dopis Službi za komunalne poslove općine Novo Sarajevo i nadamo se da će riješiti problem - kazala je Lavić.

O ovom problemu bilo je govora i na posljednjoj sjednici novosarajevskog Općinskog vijeća, na kojoj su vijećnici osuli paljbu po Ministarstvu saobraćaja KS i Kantonalnoj direkciji za ceste.

Najveći problem građana je, kako su istakli vijećnici, taj što je potpuno zatvoren ulaz prema ambulanti na Grbavici iz pravca Hrasnog i Vraca. Svi vozači moraju ići na Skenderiju i okrenuti se da bi iz tog pravca ušli u ulicu u kojoj se nalazi ambulanta.

S druge strane, ministar za saobraćaj KS Jusuf Bubica (BPS) kazao nam je da je longitudinala rađena prema evropskim standardima te da se neće raditi nikakve korekcije.

- Sve je građeno po propisima. Naši ljudi su navikli na stari sistem i teško se prilagođavaju novitetima. Sada je urađen samo kilometar saobraćajnice, kako će tek reagirati kada se uradi još 10 kilometara! Nećemo mijenjati plan i izgradnja će ići kao i u Zagrebačkoj - rekao je Bubica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.