SARAJEVO

U Kantonu se pojavilo 230 novih klizišta!

Poplave u maju i avgustu izazvale ogromne štete

A. NALO

6.11.2014

Poslije dvije kataklizme, u maju i avgustu ove godine, u Kantonu Sarajevo, osim već postojećih oko 700, posljednjih mjeseci pojavilo se 230 novih klizišta! I dalje je najopasnije i najkritičnije ono u Svrakama, dok su među najugroženijima općine Vogošća, Ilijaš i Hadžići. To nam je potvrdio koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo Fuad Babić, dodajući da će biti sve opasnije s dolaskom većih padavina.

Malo novca

- Nakon kijameta s poplavama odmah smo reagirali i popravili što se popraviti moglo. Raspisali smo tendere te sklopili ugovore s nekoliko firmi koje rade na izradi glavnih projekata sanacije. Time smo obuhvatili sva ugrožena područja, tako da smo spremni, ako se pojavi donator ili Vlada KS sakupi novac, odmah početi s radovima - ističe Babić.

Iako bi sanacija klizišta trebala biti prioritet svakoj vladi, iz godine u godinu sve se manje novca slijeva na račun Zavoda. Tako im je lani Civilna zaštita KS uplatila na račun 280.000 KM, a u ovoj godini za Svrake 400.000 KM. Od legalizacijskog fonda dato im je 356.000 KM.
 
- Trenutno je naš prioritet zaustavljanje pokretanja tla u selu Svrake. Prva faza je završena, druga je počela nedavno. Na tom području je zasad mirna zemlja, barem nam tako pokazuju instrumenti. Pokušat ćemo uspostaviti putnu komunikaciju koja je trenutno prekinuta - dodaje Babić.

fuad-babic-danas

Babić: Raspisani tenderi

Bez gradnje

Prema njegovim riječima, u naredne dvije godine ovo područje će se nadgledati i gradnje na ovom lokalitetu više neće biti. To ne žele ni mještani kojima se uvukao strah u kosti.

Građani trže novac za ulazak na njihovu zemlju

Osim problema sa zemljištem, radnicima i stručnim ljudima iz Zavoda najveći problem predstavljaju i građani koji ne dozvoljavaju da se gradi na njihovim parcelama. To ih, kako je rekao Babić, umnogome sprečava prilikom sanacije klizišta.

- Napadaju nas, traže nam da im kupimo voćke, gledaju ako korak uđemo na njihov posjed da im to platimo. To je neviđeno šta nam sve rade - naglasio je Babić.

Brojke

930 klizišta u KS
Za Svrake izdvojeno 400.000 KM
Samo 636.000 KM Vlada lani dala za klizišta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.