SARAJEVO

Gastroskopiju obavi dnevno 25 pacijenata

Donirana oprema koja vrijedi 241.831 KM

Ma. A.

7.11.2014

Na KCUS-u danas su se okupili  Damir Aganović generalni direktor Kliničkog centra, Zora Vukobrat Bijedić šefica Klinike za gastroenterohepatologiju te Ambasador Japana Hideo Yamazaki povodom donacije medicinske opreme. Opremu koja vrijedi 241.831 KM  je  obezbijedila Japanska vlada.

Prema riječima doktorice Vukobrat Bijedić instrumenti koji su donirani su od velike važnosti jer samo za gastroskopiju imaju dnevno 25 pacijenata.

- Jako smo sretni što smo dobili dva važna instrumente. Uz pomoć  gastroskopa pregledamo jednjak, želudac i  dvanaestopalačno crijevo. Dobili smo i duodenuskop koji nam je bitan, a koji se puno troši. Do sada smo  zahvaljujući  medicinskim sestrama koje održavaju instrumentarij uspjeli održati opremu u funkciji  deset godina duže od roka njihovog trajanja- istakla je Vukobrat Bijedić.

Pored ove donacije Vlada Japana će uručiti medicinsku opremu i Zdravstvenom centru u Brčkom, bolnici Sveti apostol Luka u Doboju i bolnici Dr. Mladen Stojanović u Prijedoru.
Ovo je samo jedan dio projekta koji vrijedi oko 3.2 miliona KM.Drugi dio se odnosi na nabavku tri vozila za spašavanje od poplava koja će biti od naredne godine uručena FBIH, RS i Brčko Distriktu.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.