SARAJEVO

35 novih zastupnika sutra polaže zakletvu

Konstituirajuća sjednica Skupštine KS

K. Ke. - S. M.

20.11.2014

Konstituirajuća sjednica Skupštine KS bit će održana sutra. Na toj sjednici novoizabrani zastupnici položit će zakletvu, a nakon toga, po Poslovniku o radu Skupštine, slijedi formiranje klubova naroda.

- Zatim klubovi daju prijedloge za izbor rukovodstva Skupštine, predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg. U nastavku slijedi procedura izbora delegata u Federalni dom naroda - rečeno nam je u Skupštini.

Prema našim saznanjima, problemi bi mogli uslijediti već pri izboru čelnika klubova naroda, a najteže će biti kod izbora članova klubova bošnjačkog i srpskog naroda.

Zakletvu će na konstituirajućoj sjednici položiti i trenutni vršilac dužnosti premijera i ministar finansija Muhamed Kozadra (SDA), koji je dobio zastupnički mandat.

Iako je ranije bilo govora o tome da će Kozadra, prije polaganja poslaničke zakletve, morati napustiti sve funkcije, prema odluci Centralne izborne komisije, on će, ipak, moći nastaviti obavljati premijerski i ministarski posao.

Prema nezvaničnim informacijama, Kozadra može izvršavati sve obaveze, osim što kao zastupnik neće moći glasati za nacrt i eventualni prijedlog budžeta KS za narednu godinu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.